Meppen – De geplande openingsfestiviteiten van Natuurbegraafplaats Mepperdennen moesten vanwege de uitbraak van het coronavirus worden uitgesteld. Daarom is de natuurbegraafplaats in stilte geopend. Gastheer Michael Donker: “Op de een of andere manier is het ook wel passend. Dit is sowieso een van de stilste plekjes in Drenthe.” Het bos bij Meppen ligt inderdaad ver van autowegen en ander lawaai; een oase van rust.

Openingstijden

Sinds deze week is de natuurbegraafplaats van maandag tot en met vrijdag geopend. Vanaf 11 mei is het kleine ontvangsthuis ook op zaterdag en zondag van 9.00 tot 17.00 uur geopend. In enkele maanden tijd verrees in het bos een ecologisch gebouwd huis van hout. Dit sfeervolle ontvangsthuis doet dienst als informatiecentrum en is geschikt voor een intieme plechtigheid met kleine groepen. De eerste begrafenissen hebben al plaatsgevonden. Vanaf nu is het ook mogelijk om vooraf een plek te reserveren.

Bij natuurbegraven kiezen mensen zelf hun eigen laatste rustplaats. Dankzij de eeuwigdurende grafrust hebben nabestaanden geen zorgen over verlengen en kunnen ze altijd terecht in de natuur om het graf te bezoeken. Over belangstelling heeft Mepperdennen niet te klagen. Michael Donker: “We merken dat mensen in deze tijd meer bezig zijn met dit onderwerp. Via onze website vragen mensen informatie aan, maar we zien ook veel wandelaars. Gelukkig houdt iedereen zich keurig aan de RIVM-regels.”

Uitvaart in coronatijd

Bij een uitvaart mogen vanwege de coronacrisis maximaal dertig mensen aanwezig zijn. Het zijn bijzondere uitvaarten. Anders dan anders, maar altijd waardig. De natuur biedt in deze bijzondere tijd misschien nog wel meer troost dan gebruikelijk. Mensen plannen soms een herdenkingsbijeenkomst voor later.

Officiële opening uitgesteld

In verband met het coronavirus zijn de geplande open dagen en rondleidingen komen te vervallen. Het is wel mogelijk om op individuele basis een afspraak te maken. Uiteraard binnen de richtlijnen van de RIVM. Tussen zonsopgang en zonsondergang zijn mensen welkom om te gedenken of te wandelen.

De officiële opening is uitgesteld naar een moment in het najaar. Michael Donker: “Momenteel is er gewoon nog teveel onduidelijkheid om hier een datum voor te prikken.”

Meer informatie staat op de website van Natuurbegraafplaats Mepperdennen. Bellen mag ook: 0591-230020.