Zweeloo – Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo houdt zondagmiddag 11 februari een lezing over De Ploeg, een Gronings kunstenaarscollectief. Margaret Breukink verzorgt de lezing in de Kunstenaarsherberg aan de Hoofdstraat 15. De lezing begint om 15.00 uur, de zaal is open vanaf 14.30 uur.

De entreekosten zijn 10 euro p.p., inclusief koffie/thee. Aanmelden kan via kunstenaarsdorpzweeloo@gmail.com. Aansluitend kan een maaltijd worden genuttigd bij Bistro Tante Sweel, reserveren kan rechtstreeks bij de bistro.

Over de lezing

Groningen stond vlak na de Eerste Wereldoorlog open voor vernieuwing. Het werk van Vincent van Gogh had veel indruk gemaakt op jonge Groninger kunstenaars. In hun landschappen en figuurstukken werden zij sterk beïnvloed door het palet en de penseelvoering van deze meester. Daarna komt de ontmoeting in beeld die van een nog veel grotere invloed zou zijn op de Ploegschilders. Jan Wiegers is in 1920 in Davos om te kuren wegens tbc. Door een speling van het lot ontmoet hij daar de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner. Terug in Groningen introduceert Wiegers de beeldtaal van Die Brücke; dat resulteert in een voor Nederland overrompelend nieuwe stroming: het Groninger expressionisme.

Margaret Breukink

Na haar studie kunstgeschiedenis in Utrecht heeft Margaret Breukink als docent ruime ervaring opgedaan aan de Rijksuniversiteit Utrecht en de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs in Amsterdam.