Coevorden – Tonen wat je kan op cultureel of ander gebied, ook via de sociale media. Zangeres Larissa Baak vindt dat lastig, Arie van Engelenburg voelt het als pronken. Dat bleek tijdens het tweede Cultuurcafé Coevorden, dat donderdagmiddag plaatsvond in Museum Thijnhof. De waardering ervoor, zo bleek naderhand, was groot voor dit initiatief.

Directeur Saskia Kluwen van Theater Hofpoort had drie gasten aan tafel: naast Larissa Baak waren dat Simone Kempees (onder andere marketeer) en John de Vegt, beleidsadviseur cultuur van de gemeente Coevorden. Daarnaast droeg Arie van Engelenburg een verhaal en enkele gedichten voor.

Simone Kempees liet in antwoord op vragen van Saskia weten, dat met name op het gebied van kunst en cultuur nog veel te melden is en deed dan ook de oproep om te laten zien wat je kan.

Het café werd geopend door Larissa Baak, op gitaar begeleid door haar man Jason. “De laatste tijd”, vertelde zij, “ben ik bezig om Nederlandstalige liedjes te schrijven en te zingen. Dat vind ik soms lastig, het komt zo dichtbij jezelf.” Zij zong gedurende het café enkele nummers, waaronder het indrukwekkende ‘Lava’.

Ook de betaling van diensten van mensen uit de culturele sector kwam aan de orde. Larissa: “Vaak vinden mensen het te duur voor ‘een paar liedjes zingen’. Zij beseffen echter niet hoeveel studie en voorbereiding daaraan voorafgaat.” Dat konden de andere aanwezigen alleen maar beamen.

John de Vegt antwoordde op een vraag van Saskia over de cultuurnota: “We hebben een nieuwe cultuurnota, ‘Cultureel kansrijk opgroeien’. We kiezen daarin duidelijk voor het kind, maar vergeten andere doelgroepen zeker niet.” Het streven van de gemeente is gericht op betaalbare cultuurlessen, de gemeente komt daarin gedurende drie jaar tegemoet. “Het gaat”, aldus John, “om cultuur in de breedste zin van het woord, dus niet alleen muzieklessen.” Hij vertelde ook, dat de gemeente de bijdragen aan het Cultuurmenu voor basisscholen gaat verdubbelen.

Arie van Engelenburg schrijft met name over gewone mensen in absurde situaties en absurde mensen in normale situaties, zijn grote voorbeeld is Kees van Kooten. Hij droeg een verhaal voor over een dagje naar het strand over gebeurtenissen die zeer herkenbaar waren voor het publiek. Ook liet hij enkele verrassende gedichten horen.

Tijdens de bijeenkomst was ook cultuurcoach Simone Koelman aanwezig, die kort en krachtig haar werkzaamheden beschreef: “Ik verbind, adviseer en organiseer.” Inmiddels heeft zij al diverse resultaten op haar naam staan.

In november is er nog een Cultuurcafé Coevorden. De initiatiefnemers Brigitte Romani, Marieke Geerlings en Mieke Clement gaan daarna overleggen hoe zij deze activiteit volgend jaar gaan vormgeven.