Zweeloo – Zweeloo staat zaterdag 24 juni in het teken van 1883, het jaar waarin Vincent van Gogh in Drenthe verbleef. Kinderen nemen het publiek door middel van straattoneel mee langs locaties waar Vincent liep op 1 november 1883, de dag dat hij Zweeloo bezocht.

De voorstelling van circa 40 minuten voert langs bijzondere plekken die Van Gogh beschreef in zijn lyrische brief aan zijn broer Theo. De route eindigt bij het kerkje van Zweeloo dat ook door Vincent is vastgelegd in een tekening. Daar is een expositie van onder andere tekeningen van kinderen.

Om 13.30 uur start de eerste wandeling in Dorpshuis De Spil, Eswegje 1 in Zweeloo. Daarna vertrekt er om 14.30 en 15.30 opnieuw een wandeling.

Meer historie

In het dorpshuis en onderweg is meer historie te zien; er zijn allerlei oude ambachten te bewonderen. Zo is er een letterzetter aan het werk in het dorpshuis, langs de route zijn er een schaapsherder, spinster/viltster en een houtbewerker. Een paardentram rijdt diverse keren vanaf het kerkje in Zweeloo een rit door het dorp.

Plein air schilderen

Op deze zaterdag zijn ook verschillende kunstenaars buiten aan het werk om zich -net als Van Gogh- door de natuur te laten inspireren.

Historisch Kunstenaarsdorp is onderdeel van het activiteitenweekend ‘Vincents Pad door Zweeloo’. Alle informatie omtrent deze dag en de andere Van Gogh activiteiten in Zweeloo is te vinden op www.kunstenaarsdorpzweeloo/van-gogh-in-drenthe.

Foto: Marketing Drenthe