Regio – De provincie Drenthe is op zoek naar kandidaten voor de Culturele Prijs van Drenthe. Deze oeuvreprijs is een waardering voor jarenlange prestaties in één of meer kunstdisciplines. Kandidaten aanmelden kan tot 10 januari 2022 via de website cultuurprijzen.drenthe.nl.

De provincie Drenthe reikt één keer in de twee jaar de Culturele Prijs van Drenthe uit. Dit is een oeuvreprijs voor een persoon, groep of instelling die bijzondere verdiensten heeft geleverd op cultureel gebied in Drenthe. Met het uitreiken van deze prijs wil de provincie Drenthe haar waardering uitspreken voor de jarenlange prestaties van de winnaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een bronzen legpenning.

Personen, groepen of instellingen die zich onderscheiden in één of meer van de volgende disciplines komen in aanmerking voor de Drentse Cultuurprijs: architectuur, amateurkunst, beeldende kunst, cultuurhistorie, dans, muziek, fotografie en film, theater en letteren.

De prijs ging eerder naar Daniël Lohues (2020, door corona nog niet uitgereikt), Harry Cock (2018), Cor Kalfsbeek (2016), Gerard Stout (2014), Alfred Hafkenscheid (2012), Albert Rademaker (2010), Sjoerd Wagenaar (2007), Henk Nijkeuter (2004), Beeldentuin Dehullu (2001), Wil ter Horst (1999), Wim Stoppelenburg (1998) en Het Drentse Boek (1997).

De feestelijke prijsuitreiking is op maandag 11 april 2022. Dan zal ook Daniël Lohues, winnaar van de Culturele Prijs, gehuldigd worden. Deze uitreiking was door coronamaatregelen uitgesteld.

Gedeputeerde Staten van Drenthe kennen de prijs toe. De leden worden geadviseerd door de Adviescommissie Culturele Prijs van Drenthe. De Drentse Cultuurprijzen worden mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe, Stichting Kunst & Cultuur en het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe.

Foto: De winnaar van 2020, Daniël Lohues (persfoto).