Coevorden – Afgelopen zaterdag werd door Dies Waverijn van het Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis (LPLG) een schouw uitgevoerd bij de Schutterij van Koeverden.

Deze schouw was een visuele inspectie van kleding en exercitie. Bij de kleding werd er door Waverijn op gelet of de kleding authentiek is en bij de exercitie of de commando’s en uitvoering correct werden uitgevoerd. Dit was niet de eerste schouw, want 10 juli tijdens het optreden in Steenwijk van de Schutterij van Koeverden was Waverijn ook aanwezig.

Het Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis is een associatie van verenigingen die zich bezighoudt met re-enactment en levende geschiedenis. Om met wapens om te mogen gaan, zoals het lossen van schoten met het kanon op de Weeshuisweide moet de Schutterij van Koeverden lid zijn van het LPLG.

Momenteel moet bij het lossen van een schot een vertegenwoordiger van het Exercitiepeloton Bourtange (EPB) aanwezig zijn aangezien EPB gemachtigd is om van het kanon gebruik te maken. Om een re-enactmentgroep goed te kunnen beoordelen worden meerdere inspecties door het LPLG uitgevoerd. Waverijn zal dus nog enkele malen terugkomen naar Coevorden om de Schutterij van Koeverden te beoordelen.

Foto’s/tekst: Herman Woltersom.