Coevorden – Onder het motto ‘Verbonden in Vrijheid’ zijn er het hele jaar door activiteiten in de gemeente Coevorden in verband met de 75-jarige bevrijding. Op de website www.verbondeninvrijheid.nl is het programma te zien. Ook staan op de site informatie over de bevrijding, monumenten in de gehele gemeente en verhalen.

Samenwerking

‘Verbonden in Vrijheid’ is een samenwerking tussen Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden, culturele verenigingen, historische verenigingen, de provincie Drenthe en de gemeente Coevorden.

Programma

Het programma begint op 23 januari in de synagoge met een lezing, een week later gevolgd door de herdenking van 75 jaar bevrijding Auschwitz en opening van het Drents jaar. Op 29 februari treden Erik Krikke en de band 7even Bridges op in Theater Hofpoort. Deze voorstelling ‘Operatie Geslaagd’ is een combinatie van boek, theater en muziek. Paul Glaser vertelt 24 maart in de synagoge over zijn boek ‘Dansen met de vijand’, De verfilming van het boek is in de synagoge te zien. In Theater Hofpoort wordt op 2 april de film ‘Bankier van het verzet vertoond.

Op zaterdag 4 en zondag 5 april is er een programma, dat start met een kranslegging bij de synagoge en het verzetsmonument. Aanwezig zijn onder andere het college, de Joodse gemeenschap, veteranen, Keep Them Rolling, een militair orkest en re-enactmentgroepen. Er is zaterdag 4 april een defilé, waarbij de route van de Canadese bevrijders in 1945 wordt gevolgd. ’s Avonds is er een concert. Zondag 5 april staan een koopzondag, static show, demonstraties van re-enactrmentgroepen en een optreden van Bigband Coevorden op het programma.

Ook in de maanden erna zijn er nog tal van activiteiten. Het programma tot en met mei staat op de website, evenals veel informatie over de gebeurtenissen tijdens de oorlog. De informatie wordt voortdurend aangevuld.