Dalen – De heer Hendrik Berends werd afgelopen zondag maar liefst 103 jaar en is daarmee de oudste inwoner van de gemeente Coevorden. Burgemeester Renze Bergsma bracht hem dinsdagmiddag een bezoek in woonwijkcentrum Selkersgoorn. Afgelopen zondag werd de verjaardag gevierd met familieleden en (oud-)buren.

“Ik ben nog goed gezond”, antwoordde Berends op de vraag van Bergsma hoe het met hem ging. Hij is wel wat doof, maar door een hoorapparaat is dat grotendeels opgelost. Berends is niet voor een kleintje vervaard: hij doet de boodschappen per scootmobiel en ziet er niet tegenop om naar Coevorden te rijden. Hij heeft zeer beperkt huishoudelijke hulp en redt zichzelf dus nog heel goed. Hij leest de kant, kijkt televisie en puzzelt graag. Vroeger was hij lid van Ons Genoegen in zijn geboortedorp Wachtum.

Hendrik Berends groeide op in Wachtum en had één broer. Jarenlang was hij werkzaam op zijn boerderij aan de Vogelpoel. Pas op zijn 64ste stapte hij nog in het huwelijksbootje met Annie. Hij ontmoette haar tijdens zijn allereerste vakantie in Oostenrijk. Hij kreeg er zo een stiefzoon bij. Hendrik en Annie verhuisden naar Dronten, waar de bruid vandaan kwam. Zij woonden er 28 jaar. Toen Annie in 2011 op negentigjarige leeftijd overleed, wilde Berends terug naar zijn geboortegrond. Hij woonde eerst in de Kieftenhof en sinds augustus 2021 in Selkersgoorn.

Op de vraag van Bergsma wat Berends ervan vond om in Dronten te wonen, zei hij: “Ach, het is geen Drenthe.”