Zweeloo/regio – Herberg De Aelderstroom in Zweeloo is uitgeroepen tot Kei van de Hondsrug. De titel Groene Kei van de Hondsrug gaat dit jaar naar In Het Wilde Weg uit Gasselte, een bedrijf gespecialiseerd in natuurbeleving.

Beide recreatieve ondernemers zijn uitblinkers in het Hondsruggebied op het gebied van respectievelijk innovatie en duurzaamheid. De keien zijn op vrijdagmorgen uitgereikt door Valerie Vermeire.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst zijn ook het Hondsrug Vakantiedoeboek en de nieuwe fietsroutes Rondje Hondsrug gelanceerd. Het kleurrijke Vakantiedoeboek is bedoeld voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar en zit bomvol spelletjes, tips, puzzels en weetjes. Het vakantiedoeboek is voor 1 euro verkrijgbaar bij alle Tourist Info-kantoren van de Hondsruggemeenten.

Huneweetjes

Met het Rondje Hondsrug kan de fietser volop op ontdekking door het prachtige gebied van de Hondsrug. Het bestaat uit een langeafstandsfietsroute van 284 kilometer en zes thematische, kortere rondjes van zo’n 60 kilometer. De langeafstandsfietstocht loopt tussen Coevorden en Groningen aan weerszijden van de Hondsrug. In vijf etappes wordt de fietser getrakteerd op verhalen, zogenaamde huneweetjes, bezienswaardigheden en karakteristieke natuurgebieden. Fietsers die liever een korter rondje rijden, kunnen een van de zes thematische rondjes fietsen met dezelfde ingrediënten als de lange route. Het resultaat zijn zeven prachtig vormgegeven routeboekjes; een met de langeafstandsfietstocht en zes stuks voor de rondjes.

De routeboekjes zijn verkrijgbaar bij de Tourist Info-kantoren. Ondernemers kunnen de boekjes op voorinschrijving bestellen via kantoor@toreco.nl. De langeafstandsfietsroute kost 6,95 euro, de losse rondjes zijn 4,95 euro per stuk en alle zes rondjes kosten tezamen 25 euro.

Foto v.l.n.r. Gert van der Kooi en Floris de Wever van De Aelderstroom, Ramona Haak (gemeente Coevorden), Leah Groeneweg en Tim Horneman (In Het Wilde Weg) en Karl Pladdet (gemeente Aa en Hunze), foto: Marcel J. de Jong.