Oosterhesselen/Aalden – Hun tijd op de basisschool nadert met rasse schreden en net ervoor hadden leerlingen van de basisscholen De Woert in Oosterhesselen en De Anwende in Aalden een onvergetelijke ervaring: maar liefst drie teams uit groep acht van deze scholen deden afgelopen zaterdag mee aan het Nederlands Kampioenschap Schoolhandbal. Dat is op zich al bijzonder, maar zij boekten ook nog eens prima resultaten.

Er deden teams uit het hele land mee aan het toernooi in Sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem. Drenthe was wel heel goed vertegenwoordigd met De Woert en De Anwende van Arcade Onderwijsstichting en bovendien een school uit Emmen en twee scholen uit Roden.

Alle teams waren heel enthousiast over hun deelname. De Woert was present met een gemengd en een meisjesteam. Ricardo Clarijs, onder andere assistent-bondscoach bij de Nederlandse handbaldames, sloot de dag af met de prijsuitreiking.

Meidenteam De Woert

De leden van het meisjesteam buitelen bijna over elkaar heen bij het antwoord geven op de vragen. “Er werd ons gevraagd of we mee wilden doen en daarna zijn er twee teams samengesteld. We mochten drie of vier keer meetrainen met de handbalvereniging en we doen op school ook veel aan handbal. We kwamen eerst door de voorrondes, deden toen mee aan het Drents kampioenschap en nu dus het NK.” De meiden namen met veel plezier deel al was er wel een minpuntje: “Het was enorm warm in de hal, sommigen hadden daardoor hoofdpijn en waren moe. Maar het was een leuke ervaring”, concluderen de meiden. Zij twijfelen nog of zij lid worden van de handbalvereniging. “Het is wel een leuke sport om te doen.” In hun poule won Verburch-hof uit Poeldijk.

Gemengd team De Woert

Het gemengde team deed af en toe trainingen. De leerlingen vertellen, elkaar aanvullend: “Het is een teamsport, het is heel gezellig. Wij werden eerste op het Drents kampioenschap en zijn bij het NK tweede geworden. Een jongen was hinderlijk snel”, beoordelen zij een speler tijdens de finalewedstrijd tegen Campus Columbus uit Heerhugowaard. Op de vraag of zij lid worden van de handbalverenigingen zijn de jongens in dit team duidelijk: “Nee hoor, we voetballen gewoon.” Het team kijkt uit naar de traktatie die hen is beloofd door juf Silke en juf Linda. Uit dit team werd de keeper uitgeroepen meest talentvolle keeper van het toernooi en dat is natuurlijk hartstikke mooi. Ook werd de titel beste speelster in de wacht gespeeld.

Gemengd team De Anwende

Het team van De Anwende bestaat op een leerling na uit leden van een handbalvereniging. Zij zijn natuurlijk best trots, ze hadden tevoren niet kunnen bedenken mee te doen aan het NK. Wel hebben zij een kanttekening. “Wij speelden die dag niet zuiver. We hadden de dag ervoor schoolkamp en waren daardoor wat moe.” Ook zij konden zich aanmelden voor het handbalteam van de school. De jongens uit dit team zijn duidelijk: “Het is een leuke sport, maar voetbal is leuker.” Op de terugweg vierden zij in de bus een feestje, maar gingen daarna moe maar voldaan snel naar huis.

En nog een topprestatie

Daarmee is het verhaal voor De Anwende nog niet af: een voetbalteam gaat vrijdag 23 juni naar het NK Schoolvoetbal in Zeist! Bijna alle leden uit het gemengde team zitten al op voetbal. “Het is een mooie teamsport, uitdagend en fanatiek”, aldus een van de meiden. “En we hebben binnen ons team een echte penaltykiller.” Zij hebben allemaal de droom om op zo hoog mogelijk niveau te voetballen. De meiden en jongens noemen daarbij idolen als Frenkie de Jong en Edgar Davids. Vooruit: ze noemen ook nog enkele dames als de Spaanse Alexia Putellas, Vivian Miedema en Lieke Martens. Bijna de hele klas, ouders en grootouders gaan mee om het team aan te moedigen.

De foto’s zijn gemaakt door Hans Khoe, Gerjo Stegeman van Arcade Onderwijsstichting maakte vandaag een filmpje, te zien onderaan de foto’s.