Coevorden – Er zijn weer Stolpersteine gelegd in Coevorden. Daarmee is het totaalaantal op circa negentig stuks gekomen. In het najaar en volgend jaar worden nog eens 25 exemplaren gelegd en dat betekent de afronding van dit initiatief van de synagoge.

De Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Ze zijn bedoeld om voorbijgangers figuurlijk te laten struikelen, waardoor deze stilstaan, het hoofd buigen en de tekst die erop staat lezen. Op elke steen staat de naam van de vroegere bewoner, het jaar van geboorte, het jaar van deportatie uit Westerbork en de datum en plaats waar hij/zij vermoord is.

Vanmiddag werden na een korte bijeenkomst in de synagoge, waarbij Barend Faddegon vertelde over de families, witte rozen gelegd bij de gisteren geplaatste Stolpersteine aan de Friesestraat 26a en de Wilhelminasingel 22. Daarna werd een moment stilte in acht genomen.

Aan de Friesestraat 26a zijn stenen gelegd voor Mozes Bollegraf, zijn dochter Helene, zijn zoon Max Robert en diens vrouw Betje Bollegraf-Slager, hun dochter Rosa Cato en de moeder van Betje, Cato Slager-Suzan.

Voor Jacob van Coeverden, zijn zoon Maurits Samuel, diens vrouw Therese Hiegenlicht en hun zoons Jozef en Jacob Salomon zijn stenen geplaatst aan de Wilhelminasingel 22.