Coevorden/regio – Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in de tweede vergadering van dit jaar 71.751 euro beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 25 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.

Stedelijk Museum

Een van de grotere projecten is de tentoonstelling ‘350 jaar Ontzet van Coevorden’. Stedelijk Museum Coevorden krijgt 5.000 euro voor deze tentoonstelling, die op 8 oktober wordt geopend. Een belangrijk onderdeel van dit project is de jubileumtentoonstelling over de bezetting en bevrijding van Coevorden. De opening vindt plaats in de Stadskerk, de plek waar zowel Rabenhaupt als Van der Thijnen zijn begraven. Ook in 1672 stond de kerk er al. De tentoonstelling is te zien in het museum in Het Arsenaal.

In Stedelijk Museum Coevorden wordt verteld over de historische achtergrond van het Rampjaar 1672 in Nederland, de bezetting, de gewaagde ontsnapping van Van der Thijnen en de strategische bevrijding van Coevorden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan Bommen Berend. Deze bisschop van Münster en Keulen probeerde na de verovering van Coevorden in juli 1672 Groningen in augustus ook in te lijven, maar dat mislukte. Carl von Rabenhaupt sloeg als legeraanvoerder de aanval op Groningen af en werd later dat jaar één van de helden van Coevorden door de stad te bevrijden van Bommen Berend. Daarmee was de link tussen Groningen en Coevorden gelegd.

Ook bij deze tentoonstelling in het Stedelijk Museum Coevorden is de verbinding met Groningen gelegd. Coevorden en Groningen trekken samen op binnen het project GO350 en bij deze tentoonstelling wordt aandacht besteed aan bijvoorbeeld de reis van Mijndert van der Thijnen van en naar Groningen, zijn er bruiklenen van het Groninger Museum en komen er een aantal topstukken, waaronder het schilder van Pieter Wouwerman uit het Rijksmuseum.

Zwinderen/Oosterhesselen

Vereniging Plaatselijk Belang Zwinderen e.o. krijgt ook 5.000 euro voor een showconcert bij de brug. Muziekvereniging Excelsior uit Oosterhesselen krijgt 426 euro voor de aanschaf van muziekbenodigdheden.

Het Cultuurfonds Drenthe werkt aan de hand van landelijke richtlijnen. Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers. Meer informatie is te vinden op www.cultuurfonds.nl/drenthe.