Coevorden/Laar – In opdracht van Stichting ToReCo (Toeristisch-Recreatief Coevorden) is een fietstocht gemaakt ter gelegenheid van de zestigjarige stedenband tussen Coevorden en Nordhorn. De route heeft een lengte van 120 kilometer en voert langs de allermooiste plekjes tussen Coevorden en Nordhorn en vice versa.

De fietstocht is gemaakt door de Drentse Fietsers, die al diverse fietsroutes hebben gemaakt. De presentatie vond plaats bij het kunstwerk ‘Waterzwaard’ van de hand van Adri de Fluiter, die tot voor enige jaren in Sleen woonde. De fietsroute kreeg die naam mee. Het kunstwerk werd dertig jaar geleden geplaatst en staat in het water op de grens van Nederland en Duitsland bij de splitsing van het Alte Picardiekanaal met het Schoonebeker Diep en het Alte Picardiekanaal.

Directeur-bestuurder mevrouw Jos Kasten van ToReCo heette de gasten van Nederlandse en Duitse zijde van harte welkom tijdens een korte bijeenkomst en vertelde over het ontstaan van de fietsroute. Burgemeester Renze Bergsma van de gemeente Coevorden en zijn collega Thomas Berling van Samtgemeinde Nordhorn spraken kort over deze bijzondere fietsroute, die wordt gepresenteerd in dit jubileumjaar om de vriendschap tussen beide plaatsen te benadrukken.

De presentatie ging gepaard met het uitbrengen van een toost in de vorm van een alcoholvrij drankje. De catering werd verzorgd door restaurant Wielens uit Noord-Sleen.

Drentse Fietsers

Hetty en Erik Luppes uit Hoogeveen zijn de Drentse Fietsers. Zij maakten al op eigen initiatief het Rondje Drenthe, Rondje Groningen en Rondje Friesland. De routes wordt zowel online als in boekhandels verkocht. Daarnaast maken zij op verzoek routes op maat. “Voor ons”, aldus Hetty, “was dit een heel nieuwe regio en we zijn aangenaam verrast door het prachtige gebied.”

De routes zijn gemaakt aan de hand van fietsknooppunten, in Nederland al jaren populair en ook in Duitsland wordt hiervan inmiddels veel gebruik gemaakt. Het boekje à 6,95 euro, uitgebracht in zowel het Nederlands als Duits, is te koop via de kantoren van Tourist Info, onder andere in Het Arsenaal aan de Haven in Coevorden. Vanaf morgen is de route ook als gpx-bestand te downloaden via de website van ToReCo.