Coevorden – De heer Roel Petstra (84) en mevrouw Emke Petstra-Neutel (83) uit Coevorden zijn vandaag zestig jaar getrouwd. Alle reden voor loco-burgemeester Steven Stegen om het echtpaar namens het gemeentebestuur te feliciteren.

Het echtpaar verkeert in goede gezondheid en is nog zeer actief. Nadat zij jaren geleden afscheid namen van het bekend bedrijf Petstra Caravaning en Ski hebben zij de hele wereld over gereisd.

Schoolbanken

De echtelieden kennen elkaar van de schoolbanken. “Wij zijn van gereformeerde huize en de jongeren kwam in die tijd bijeen in het gebouw dat nu De Hoeksteen heet. De vonk sloeg over tijdens de verjaardag van een vriend”, vertelt Petstra. “Zij studeerde nog en dacht dat studie en verkering geen goede combinatie was. Ze maakte het toen uit, maar een maand later kwam ze gelukkig bij me terug.” Het paar heeft drie kinderen. Een dochter woont in Atlanta, Amerika, de zoon woont in Emst en de andere dochter woont in Almere. Petstra vertelt glimmend van trots over dit drietal. Er zijn zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

De heer Petstra was vroeger schoenmaker, zijn vrouw was medisch analiste in het Dagziekenhuis Aleida Kramer. Op een gegeven moment vroeg zijn oudere broer Henk of hij in het Gelderse Brummen dealer van vouwwagens wilde worden. Daar had Roel wel oren naar en zo ging het echtpaar verhuizen. Sindsdien werkte Emke samen met haar man in het bedrijf.

Groei

Petstra had boven de voormalige garage van Pieper een kampeershop. “We verhuurden tenten en ook alle bijbehorende kampeerspullen. En we hielden kampeershows in Coevorden en de regio.” Roel en Emke keerden na zo’n twintig jaar in Brummen terug naar Coevorden en gingen aan de slag in het familiebedrijf. Ondertussen was het bedrijf behoorlijk gegroeid. Roel en Henk werkten een aantal jaren samen in het bedrijf. Henk nam afscheid en Roel zette het bedrijf voort met zijn jongere broer Renze. Toen ook Roel afzwaaide, werd het bedrijf na enkele jaren verkocht. In de begintijd waren erg vier medewerkers: Roel, Emke, Henk en een meisje achter de balie. Dat aantal groeide uit tot dertig.

Reizen

Roel Petstra: “We kunnen terugkijken op een fijn leven. Het was wel hard werken, daarom ben ik op mijn zestigste gestopt om te genieten van vrije tijd. Mijn vrouw heeft nog twee jaar doorgewerkt en daarna zijn we gaan reizen. Het echtpaar is over de hele wereld gegaan. Bestemmingen waren onder meer Alaska, Patagonië, Vuurland en, om te vissen, Noorwegen. “Costa Rica vind ik het allermooist”, aldus Petstra, “vanwege de variatie in de natuur. Je hebt er alles.”

“De tuin is mijn sportschool”

Petstra is een liefhebber van tuinieren. Achter hun woning in Coevorden ligt een grote tuin, dus hij kan zijn hart ophalen. Hij toont daarbij foto’s van de tuin en de vele groenten en fruit, die hij oogst. “Die gaan naar de voedselbank”, vertelt hij. Petstra houdt bovendien van biljarten en hij en zijn vrouw bridgen regelmatig.

Feestjes

Komende maand geeft het echtpaar een feestje voor familie, vrienden en een aantal buren. Over enkele maanden staat een reis naar Mexico op het programma, samen met hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. “We zien dan voor het eerst de achterkleinkinderen, die in Alaska wonen.”

Foto: het echtpaar Petstra wordt gefeliciteerd door loco-burgemeester Steven Stegen.