Coevorden – In de afgelopen honderd jaar is de aanblik van Coevorden enorm veranderd. Van vrijdag 31 maart tot en met zondag 24 september neemt Stedelijk Museum Coevorden in de tentoonstelling ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ de bezoeker mee in de geschiedenis van de stad.

“De aanleiding voor de tentoonstelling was een schenking van vijfhonderd ansichtkaarten”, vertelt directeur Rik Klaucke. “Toen we die eens goed bekeken, viel het ons op hoe sterk Coevorden in de afgelopen eeuw veranderd is. Ik denk dat veel mensen het interessant zullen vinden om dit tijdsbeeld te zien.” In aanvulling op de oude ansichtkaarten besteedt de expositie aandacht aan de ontwikkeling van de fotografie in Coevorden. “Tegenwoordig kan iedereen met zijn mobiel een foto maken”, aldus Klaucke, “maar vroeger ging het er heel anders aan toe. Rond 1900 was het bijvoorbeeld alleen mogelijk om in de zomermaanden een portretfoto te laten maken als een rondtrekkende fotograaf langs Coevorden kwam.”

Jouw foto in het museum

Ook hedendaagse foto’s krijgen een plek in de tentoonstelling. Tijdens de expositie is er elke maand een ander thema, dat via de website en sociale media van het museum wordt bekendgemaakt. Iedereen kan foto’s insturen die bij het thema passen via info@museumcoevorden.nl. De mooiste foto’s worden op een tv-scherm in het museum getoond. Het thema voor april is ‘Zwart-wit’.

Workshops

Bij de tentoonstelling hoort een gratis speurtocht voor kinderen. Ook zijn er diverse (kinder)workshops en lezingen. Meer informatie staat op de website van Stedelijk Museum Coevorden.

Portretmiddag

Op zondag 2 april van 12.00 tot 16.00 uur is er een portretmiddag met Arjan Verschoor. Bezoekers krijgen de kans om een portret te laten maken door een fotograaf met een antieke houten camera, zoals dat 100 jaar geleden gebeurde. Verschoor ontwikkelt de foto’s ter plekke in een donkere kamer, terwijl bezoekers meekijken hoe het beeld tevoorschijn komt. Je mag het portret meenemen. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarom is het noodzakelijk om vooraf in te schrijven voor een tijdslot via telefoonnummer 0524-525150. De kosten zijn: op de foto: 4 euro p.p.; foto in combinatie met museumbezoek: 9,50 euro p.p. voor volwassenen en 2 euro voor kinderen; foto museum; foto museumkaarthouders in combinatie met museumbezoek, 4 euro p.p.

Fotografieworkshops

Sake Elzinga geeft op maandag 17 april vanaf 14.00 uur een fotografieworkshop in Het Arsenaal, mede in het kader van de actiemaand ‘Gekleurd grijs’. Van het bedenken van een compositie tot het instellen van de belichting: deelnemers lerende fijne kneepjes van het fotograferen. Neem een camera mee (en/of je smartphone). Elzinga neemt de deelnemers mee door de geschiedenis van de fotografie en vertelt waarop je tijdens het fotograferen moet letten.

Tijdens de tweede workshops op woensdag 26 april vanaf 13.30 uur brengen de deelnemers het geleerde in de praktijk tijdens een wandeling door Coevorden met begeleiding van leden van Fotoclub Goed Licht. Het verzamelpunt is Het Arsenaal.

Het is mogelijk om zowel één als twee workshops te volgen. Deelname kost 5 euro per workshop per deelnemer. Aanmelden kan via 0524-525150.

3D-ansichtkaarten

Tijdens de tentoonstelling zijn in de museumwinkel speciale 3D-ansichtkaarten van een aantal iconische plekken in Coevorden te koop. Door de kaarten heen en weer te bewegen zie je hoe de plekken door de tijd heen zijn veranderd. Vanuit de ene kijkhoek is de situatie van lang geleden te zien, vanuit de andere kijkhoek de huidige situatie. Er zijn kaarten van onder andere bij Het Arsenaal, bij de plek waar sinds ruim tien jaar de George Vancouverbrug ligt en het station.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De huidige tentoonstelling ‘De vesting heroverd!’ 350-jarig ontzet van Coevorden’ duurt nog tot en met zondag 26 maart

Foto: afkomstig uit de collectie van het Drents Archief, collectie Hoekstra.