Dalen – De heer Albert (Ab) Camphuis (97) en mevrouw Roelina (Roely) Camphuis-Buist (90) uit Dalen zijn vandaag, vrijdag 13 september, maar liefst zeventig jaar getrouwd. Burgemeester Bert Bouwmeester bracht het paar een bezoek voor hun platina huwelijk.

Het paar kreeg een fraai boeket en een speciale vaas, voorzien van een inscriptie van het gemeentewapen van Coevorden. Bovendien bracht hij een felicitatiebrief van het koningshuis mee, die hij overdroeg aan het paar. Het echtpaar kreeg al veel bloemen en ook vele kaarten sieren de woonkamer.

Verhuizingen

Camphuis zag het levenslicht in Apeldoorn, hij groeide op in Soest en volgde zijn onderwijsopleiding in Amersfoort. Zijn eerste baan als onderwijzer was in Smilde, waar hij in 1946 begon. In die plaats, bij de toneel- en zangvereniging leerde hij Roely kennen. In 1949 kon Camphuis een baan in Woudenberg krijgen. In die tijd was het dan wel een voorwaarde, dat hij getrouwd moest zijn.

Ab en Roely trouwden en verhuisden naar Woudenberg. Zij trouwden op een dinsdag en dat had een reden: een zwager van Roely had een winkel in Assen, die altijd op dinsdag gesloten was. Vervolgens waren er nog twee verhuizingen naar Termuntenzijl en Nieuw-Roden.

Dalen

In 1957 streken zij neer in Dalen, waar Camphuis hoofd van de Burgemeester Wessels Boerschool werd. Zowel Camphuis als zijn vrouw waren actief op vele fronten. Zij waren betrokken bij onder andere de bibliotheek, welfare, de volleybalvereniging en de onderwijsbond.

In 1977 werd Camphuis vanwege schildklierproblemen afgekeurd. In 1994 verhuisde het echtpaar van de Thijakkerstraat naar De Kieftenhof. Inmiddels wonen zij met veel plezier aan de Maandehof bij Selkersgoorn. Over de zorg zijn zij zeer te spreken. “Er werken schatten van vrouwen en mannen.”

Het paar kreeg twee zonen, Jan en Oedse. Helaas overleed Oedse in januari 2012 aan de gevolgen van kanker, een enorme klap voor het echtpaar. Zij hebben twee kleinzonen, René en Jan-Albert
Regelmaat en fatsoenlijke dagelijkse kost: dat is voor het paar van belang om zo lang mogelijk gezond te blijven. “En”, aldus Roely, “Geven en nemen en soms je mond houden.”

Wortelloof

Roely hield altijd van bloemschikken en dat deed zij al op jonge leeftijd. “Ik maakte dan boeketten, maar wilde er wat groen bij. Ik stak dan wortelloof tussen de bloemen.” Ab wist het goedgemaakt en zorgde voor een grap op de huwelijksdag in Smilde. Hij kwam aan met een bos wortelloof als bruidsboeket. Natuurlijk volgde even later het echte bruidsboeket.
Het huwelijk wordt gevierd met een diner samen met zoon Jan en echtgenote Janette, de kleinzonen en andere familieleden en vrienden.

Viltjes

Bij het zestigjarig huwelijk werden viltjes gemaakt met daarop een foto van het bruidspaar. Datzelfde werd vijf jaar geleden gedaan en ook nu was er weer een viltje gemaakt.