Coevorden – Komend weekend staat er heel wat te gebeuren in het centrum van Coevorden. Er is al in diverse artikelen aandacht besteed aan alle activiteiten. Hieronder volgt een overzicht van al hetgeen er plaatsvindt.

IJzerkoekenoproer

Acteurs van Theatergroep WIJ brengen onder begeleiding van Theaterbedrijf Maters & Roberti de geschiedenis tot leven op zaterdag 21 december. Het verhaal van het ijzerkoekenoproer wordt verteld tijdens een optocht door het centrum van Coevorden en twee muzikale theatervoorstellingen in Theater Hofpoort.

Het spektakel begint om 13.00 uur bij het kasteel. Daar staan ijzerkoeken en knieperties klaar, gebakken door de Vrouwen van Nu, en oliebollen dankzij de Drentsche Gebakkraam en allerlei drankjes van het Kasteel. De opening wordt opgeluisterd met een muzikale act en met een verrassend optreden van burgemeester Bert Bouwmeester.

Route

De optocht start om 13.45 uur. De route gaat vanaf het kasteel via de George Vancouverbrug naar Het Arsenaal en de Markt en vervolgens naar de Bentheimerstraat en Tuinstraat in. Er zijn acts van onder andere het Coevorder Mannenkoor en de Schutterij van Koeverden. Bij de hervormde kerk en het oude raadhuis aan de Kerkstraat wordt het historische verhaal door de acteurs verteld. Vanaf de Markt is er feestvreugde en wordt de stoet uitgebreid met steltlopers en andere theateracts. Via de Friesestraat en Rikkerstraat gaat de stoet naar de Weeshuisweide voor het laatste optreden. Het slot bij het Kasteel is rond 14.45 uur.

Meedoen

Omwonenden en bezoekers worden uitgenodigd om tijdens de optocht met kussenslopen of theedoeken mee te zwaaien in de stoet of vanuit ramen en balkons mee te roepen, te zwaaien en de opstand aan te moedigen. Voorafgaande aan de stoet worden vlaggen uitgedeeld aan degenen die de route meelopen.

Eén theatervoorstelling

‘s Middags is de nieuwe muzikale theatervoorstelling van Theatergroep WIJ en Maters & Roberti te bezoeken in Theater Hofpoort. De avondvoorstelling vervalt door omstandigheden.

’s Middags wordt het verhaal van vroeger én van nu op muzikale en humoristische wijze verteld. Met een knipoog worden de soms pittige kwesties, die zich in 2019 hebben afgespeeld binnen de gemeente, verwerkt in de voorstelling. De voorstellingen zijn om 17.00 en 20.15 uur. Kaarten à 7,50 euro zijn online te koop en in de Readshop.

Oproerhap

Dit jaar doen er vijf horecagelegenheden mee met een lekkere ‘Oproerhap’ in het Coevorder kerstweekend op zaterdag 21 en zondag 22 december. Bij Casa Delicias, Restaurant Talens, Stadscafé Vancouver, Candia De Eetkamer van Coevorden en Grand Café De Heeren van Coevorden wordt gezorgd voor een bruinebonenschotel en een kom snert.

Kerst in de binnenstad

Zondag 22 december is er ook van alles te doen. Het thema is ‘Kerst in de binnenstad’. Tijdens de koopzondag van 13.00 tot 17.00 uur wordt het Charles Dickensfestijn gehouden. In de Friesestraat is een winkelpand ingericht als Charles Dickenshuis.

Er zijn zo’n 75 vrijwilligers in Dickenstenue. Daarnaast nemen Maaike Tromp en Jolanda Sturing van TipPo en Jolpo Entertainment het straattheater voor hun rekening. Aan winkeliers is gevraagd hun kleding en etalages aan te passen.

Kerstmarkt

Bovendien is er een kerstmarkt. De activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door Centrummanagement Coevorden. Her en der staan kraampjes waar glühwein en flammkuchen te verkrijgen zijn, evenals andere heerlijke hapjes en drankjes. Kinderen kunnen gratis pannenkoekjes bakken. Iedereen kan op de foto met de kerstman. Er zijn optredens van kinderkoor Kids Sound uit Sleen, de Moorbloazers uit Nieuw-Schoonebeek, Sweelodie uit Zweeloo, zangkoor Gaia en is er een draaiorgel.

Sing-along

Op de Weeshuisweide is er een sing-along. Die begint om 15.30 uur met K&M, bestaande uit Karin Levin en (Monique van der Ster. Bovendien doet popkoor Sing & Swing mee. De gemeente is present met de laatste informatie en er is een meet & greet met Maya de Bij. Vanaf 16.00 uur zijn er optredens van Mark Bouwers & Nick Arends, Hannah Mae en Tony Neef. De finale is om 17..30 uur met ‘Do they know it’s christmas time’.

Lees ook:

Sing-along met vele artiesten sluit drukke zondag af