Beilen/Coevorden – In de Stefanuskerk in Beilen werd vrijdagmiddag het stokje (of zeg maar gerust de stok) voor de Culturele Gemeente van Drenthe overgedragen door Midden-Drenthe aan Coevorden. De gemeente Coevorden draagt deze titel in 2021-2022.

Burgemeester Mieke Damsma van Midden-Drenthe overhandigde allereerst het beeldmerk van Culturele Gemeente Midden-Drenthe aan haar collega Bert Bouwmeester uit Coevorden. “Jullie hebben het niet gemakkelijk gehad in deze coronatijd”, zei Bouwmeester, “daarom hebben we vanuit Coevorden des te meer bewondering voor hetgeen jullie in Midden-Drenthe hebben neergezet. Wij doen het natuurlijk op Coevorder wijze, maar we zijn wel geïnspireerd door jullie. En zo zie je maar: Drenthe is meer dan de VAMberg en hunebedden. Kunst en cultuur doen ertoe in Drenthe.”

Wethouder Jeroen Huizing van Coevorden kreeg vervolgens de stok van Dennis Bouwman, cultuurwethouder in Midden-Drenthe. Het thema in Midden-Drenthe was ‘Vrijheid’. “Vrijheid in al haar vormen”, aldus Bouwman. Jeroen reageerde: “Wij in Coevorden borduren voort op de letter V in het thema met ‘Verbonden in verhalen’.

Eind augustus gaat Culturele Gemeente Coevorden 2021-2022 van start met tal van (grootschalige) evenementen en andere activiteiten.

Indrukwekkende voorstelling

Voor deze overdracht werd in de kerk ‘Mijn liefde is een koorts’, een multimediaal theaterstuk opgevoerd. De hoofdrollen waren weggelegd voor de 86-jarige Nora Kretz en zangeres Rosa da Silva. Betsy Torenbos van Roodpaleis was de regisseur. Aan de voorstelling werkte het Fluisterkoor mee. De krasse Susan woont in Beilen, haar ‘stiefkleindochter’ Sonja zorgt voor haar. Zij zijn aan elkaar verknocht, ondanks dat zij geen bloedband hebben. De rust wordt verstoord door een bericht van haar oude geliefde en Sonja ontdekt een nog onbekende kant van Susan.. De voorstelling werd omlijst met muziek, dans en projectie. De muzikale delen zijn gebaseerd op het sonnet ‘Mijn liefde is een koorts’ van Shakespeare. Dit sonnet beschrijft de hartstochtelijke en vernietigende kracht van liefde. Het was een indrukwekkende voorstelling, die werd beloond met een staande ovatie.

Meer lezen over Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe? Dat kan via deze link op Coevorder Nieuws of kijk op de website www.cultureelcoevorden.nl.