Coevorden/Sleen – Heb je het over toeristisch Coevorden, dan is daaraan onlosmakelijk de naam Anneke van Engen uit Sleen verbonden. Maar, het boegbeeld Anneke neemt aanstaande woensdag afscheid na ruim 35 jaar inzet voor het toerisme in de regio. Het gaat haar aan het hart, maar straks is er ook ruimte voor andere bezigheden.

Dubbel gevoel

“Het is een dubbel gevoel, ik heb zo’n fijne tijd gehad met vele contacten. Het is jammer, dat ik het los moet laten. Aan de andere kant heb ik straks meer tijd voor fietsen, puzzelen, voetbal kijken en naar de bmx-wedstrijden van onze kleinkinderen.” Anneke lacht: “De coronatijd was lastig, maar heeft mij wel geleerd om meer thuis te zijn.”

Start in 1985

“Ik begon in 1985 als vrijwilliger bij de VVV in De Deel in Sleen. Mijn vader runde de VVV. Wij hadden als team een heel fijne samenwerking”, vertelt Anneke. “Mijn vader stopte en vervolgens werd ik gevraagd om in dienst te komen. Dat heb ik wel eerst besproken met de andere vrijwilligers, gelukkig viel dat in goede aarde. Zo trad ik op 1 januari 1996 in dienst. Trouwens, we hadden in die tijd ook een boekingskantoor erbij.”

Naar Coevorden

In 2006 werd Anneke gevraagd om te verkassen naar het kantoor van de ANWB/VVV in Het Arsenaal in Coevorden. “Dat er een ANWB-winkel in combinatie met de VVV was, was echter maar van korte duur. In die periode volgde ik allerlei cursussen.”

Start Tourist Info

Een heftige periode was het faillissement van de VVV Drenthe Plus. “In die tijd verhuisde het toeristisch kantoor naar het gemeentehuis van weleer aan de Kerkstraat. In Het Arsenaal kwam toen Univé. Het Recreatieschap Drenthe vroeg aan alle Drentse gemeenten wat er moest gebeuren. De voormalige besturen gingen aan tafel met vanuit Coevorden Bert Dijenborgh, Luuk Jansen en Bea Meppelink.”

Terug naar Arsenaal

Het resultaat was, dat Tourist Info van start ging. Miranda Pathuis werd aangesteld als coördinator. Anneke: “Zij heeft enorm veel gedaan voor Coevorden, ook in het buitenland en met Fietsen Ohne Grenzen. In 2013 gingen we terug naar het intern verbouwde Arsenaal, een prachtig multifunctioneel gebouw met een goed overleg tussen alle gebruikers. We gingen om Coevorden te promoten veel naar beurzen in Nederland, Duitsland en België. Alles is dan wel te vinden op internet, maar mensen willen proeven en contact maken, dat vind ik heel belangrijk. Ik ben echt iemand van de werkvloer. Ik genoot ervan om te helpen bij evenementen.”

“Geniet!”

“De gemeente is prachtig, veelzijdig, heeft veel natuur en een stad met perspectief”, dat is de duidelijke mening van Anneke. “Kijk eens wat meer om je heen, kijk hoe mooi dit gebied is en doe eens een stadswandeling. Wees niet altijd zo kritisch en geniet” is haar oproep. Zij voegt er met stelligheid aan toe: “Straks is Coevorden Culturele Gemeente en dat zorgt voor verbinding tussen stad en dorpen.”

Verbeterpuntje

Anneke heeft nog wel een verbeterpuntje. “Eerder lagen hier in de haven veel meer bootjes, dat mis ik wel. Het vaartoerisme moet meer worden gestimuleerd. Coevorden verdient het.”

Mooie plekken

Op de vraag welke plekken Anneke in de gemeente het mooist vindt, antwoordt zij: “Het Van Heutszpark is zo mooi, het geeft een stukje rust als je daar bent. Natuurlijk mag mijn woonplaats Sleen niet ontbreken. Ook geniet ik altijd als ik in Boswachterij Gees ben.”

Fijne collega’s

Anneke vertelt, dat zij altijd fijne collega’s heeft gehad. Toch waren er ook tegenslagen. “Dat Miranda Pathuis in juli 2019 is overleden, is een groot verlies en een zwarte bladzijde.” Duidelijk is in ieder geval, dat Anneke met wat pijn in het hart afscheid neemt. “Maar ik kan met veel plezier terugkijken.”

Foto: Wat Anneke betreft mag het vaartoerisme meer gestimuleerd worden.