Hoogeveen/Aalden – Jan Zwiers uit Aalden en geboren en getogen in Oosterhesselen wordt wethouder in de gemeente Hoogeveen en verlaat daarmee FC Emmen als algemeen directeur. Hij gaat deel uitmaken van het zakencollege met burgemeester Karel Loohuis en drie eveneens nieuwe wethouders.

De coalitie van Gemeentebelangen, CDA en ChristenUnie in Hoogeveen viel enige tijd geleden uiteen. De wethouders worden donderdag 8 oktober geïnstalleerd. Het nieuwe college heeft de opdracht om een sluitende meerjarenbegroting te realiseren. “In beginsel”, zo staat op de website van de gemeente Hoogeveen, “worden de wethouders aangesteld voor de resterende duur van de raadsperiode 2018 -2022.”

Afscheid van Coevorden

Het is nog maar kort geleden, eind februari van dit jaar, dat Zwiers afscheid nam als wethouder van de gemeente Coevorden om op 1 maart aan de slag te gaan als algemeen directeur van FC Emmen. In een artikel in januari in deze digitale krant zei Zwiers: “Ik heb het nog altijd heel erg naar mijn zin bij de gemeente Coevorden, maar soms komt er een kans voorbij die je wel móet inkoppen.” BBC2014 raakte daarmee de wethouder kwijt. Hij werd opgevolgd door Steven Stegen uit Eerste Exloërmond.

Door corona gaat alles anders

Op de website van FC Emmen laat Jan Zwiers weten: “Natuurlijk reken je hier niet op en baal je ervan. Maar de mooie plannen die we hadden met FC Emmen voor doorontwikkeling van de organisatie van de voetbal BV kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Snel na de start op 1 maart overheerste het coronavirus en alle onzekerheid die ermee gepaard gaat. Het is nu voor de voetbalsector een kwestie van de ballen in de lucht houden. Daar werd en wordt van mij ook niet een grote bijdrage verwacht. FC Emmen heeft daar niet zoveel aan en ik word er ongelukkig van. FC Emmen gaat mij aan het hart en ik wil geen last zijn, maar vooral vanuit mijn kennis en ervaring iets toevoegen. Toen verschillende mensen tegen me zeiden dat wethouder in het zakencollege van Hoogeveen echt iets voor mij zou zijn, kwamen mijn gedachten in een stroomversnelling. Mijn conclusie was dat ik in deze fase niet de juiste directeur voor FC Emmen ben.”

Voorzitter Ronald Lubbers is blij, dat Zwiers bij de club betrokken blijft: “In de rol van commissaris was hij al eerder actief en dat gaat hij nu opnieuw doen.”

In de gemeente Coevorden deed Zwiers veel ervaring op en werd met succes gewerkt aan een sluitende meerjarenbegroting. Eerder was Zwiers accountant en was hij werkzaam voor een woningcorporatie. In Hoogeveen krijgt hij de portefeuille participatie, ruimtelijke ontwikkeling en economie.

Foto: Jan Zwiers bij zijn afscheid als wethouder van de gemeente Coevorden (foto: Esselien de Groot).