Regio – Het is winter! Dat betekent dat je als weggebruiker geregeld te maken hebt met beslagen of bevroren ruiten, gladde wegen en slecht zicht. (Verkeers)omstandigheden die soms voor levensgevaarlijke situaties zorgen.

Daarom voert het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) de komende maanden een wintercampagne. Weggebruikers krijgen handige tips, zodat ze in de winter snel en veilig op pad kunnen. De wintercampagne van het VVBD is de komende tijd te zien en te horen via borden langs de weg, posters, radiocommercials, social media, onlinebanners en reclame op tankstations. Kijk voor meer informatie ook op www.opwegindewinter.nl.

“Veilig op pad gaan, begint met goed zicht. Dat is niet alleen veilig, maar ook verplicht. De politie mag je bekeuren als je onvoldoende zicht hebt. Zorg daarom dat alle ruiten van de auto en spiegels goed schoon zijn”, aldus het Verkeers- en Vervoersberaad.

“Bij bevroren autoruiten denk je waarschijnlijk meteen aan krabben. Maar er zijn ook sprays die de autoruit ontdooien. Dat scheelt bevroren vingertoppen. En tijd natuurlijk. Een ijsdeken kan ook helpen om een bevroren voorruit te voorkomen. Condens op de ruiten verdwijnt het snelst door de airconditioning aan te zetten. Als die niet aanwezig is, helpt het om de verwarming zo hoog mogelijk te zetten en de blazers op de voorruit te richten. Natuurlijk kun je je ruiten ook droog wrijven met een doek of zeem.”

Autorijden over gladde wegen kan behoorlijk verraderlijk zijn. Het is misschien een open deur, maar zeker in de wintermaanden is het belangrijk alert te rijden. Gladheid ontstaat namelijk niet alleen bij ijzel, maar het kan ook glad zijn bij regen, blad of modder op de weg. Door met winterbanden te rijden, houd je in alle situaties meer grip op de weg. In de winter is het overdag donkerder en zijn de weersomstandigheden slechter. Het is daarom belangrijk om altijd autoverlichting aan te zetten. En niet onbelangrijk in de winter: het aanwijzen van een bob. Neem geen onnodig risico en spreek van tevoren af wie de bob is. Dan komt iedereen weer veilig thuis.