Regio – Ondanks de lockdown zorgt de omikronvariant van COVID-19 voor een oplopend aantal besmettingen. Het aantal ziekenhuisopnames kan hierdoor ook weer toenemen, ook als de omikronvariant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt. Dat meldt de GGD Drenthe over de afgelopen week tot en met maandag 3 januari.

“Voorkom verspreiding van het virus en daarmee ziekenhuisopnames door je aan de geldende maatregelen te houden, ook als je gevaccineerd bent. Laat je vaccineren als je dat nog niet hebt gedaan en haal de booster om je bescherming weer op peil te brengen”, is de oproep van de GGD.

Afspraak maken

Voor de extra vaccinatie (booster) dient altijd een afspraak te worden gemaakt. Op enkele locaties was de afgelopen week kort een open inloop voor de boosterprik vanaf 60 jaar en ouder. De GGD Drenthe heeft dit niet gedaan. “Voor de oudere leeftijdsgroepen is ons hele proces zo ingericht dat zij zo kort mogelijk hoeven te wachten. Juist hen willen we geen uren buiten in een wachtrij laten staan”, is de verklaring. Het boosteren zal steeds sneller gaan. Op dit moment worden heel veel extra mensen opgeleid en getraind. Ook kijkt de GGD naar nog efficiënter werken.

De volgorde voor het uitnodigen van een boosterprik is landelijk bepaald. Deze is gebaseerd op de gezondheidsrisico’s voor deze leeftijdsgroepen. Inmiddels kunnen alle 18-jarigen, die langer dan drie maanden geleden zijn gevaccineerd of corona hebben gehad, vanaf dinsdag 4 januari een boosterafspraak maken. Meer informatie is via deze link te vinden.

De eerste en tweede vaccinatie kunnen worden gedaan op locaties waar die dag geen boosterprikken zijn. Deze staan op drenthevaccineert.nl/locaties.

Veel mensen uit deze regio gaan naar de Evenementenhal in Hardenberg om gevaccineerd te worden. Informatie hierover staat op deze pagina op de website van GGD IJsselland.

De stand van gisteren (bron RIVM) is, dat 384.036 inwoners van Drenthe vanaf 12 jaar minimaal één vaccinatie hebben ontvangen. Van hen is 85 procent volledig gevaccineerd. De GGD Drenthe zetten van 6 januari 2021 tot en met afgelopen zondag 744.240 vaccinaties. Daarvan ging het in 145.312 om boostervaccinaties.

Vragen en zorgen

Uit onderzoek van het RIVM blijkt, aldus de GGD Drenthe, dat slechts een klein deel van niet-gevaccineerde mensen zich om principiële redenen niet wil laten vaccineren. Veel vaker gaat het om persoonlijke vragen of zorgen of om onbetrouwbare of onjuiste informatie. Wie vragen of zorgen heeft, kan bellen naar de twijfeltelefoon, 088-7555777 (een samenwerking van ziekenhuizen), meer lezen op deze pagina of informatie verkrijgen op het platform overvaccineren.nl.

Aantal positieve testuitslagen

Na drie weken van daling zijn de besmettingen in Drenthe weer aan het toenemen. Dit komt door de besmettelijkere omikronvariant. In Drenthe kregen 2.463 inwoners een positieve testuitslag, 23 procent meer dan in de aflopen week. In de leeftijdsgroepen 20 tot en met 29 jaar en 50 tot en met 69 jaar is de stijging het sterkst. Het zogenoemde reproductiegetal is gestegen van 0,91 op 9 naar naar 0,95 op 16 december. Dit getal wil zeggen, dat 100 mensen met corona 95 andere mensen besmetten.

Op 3 januari lagen er negentien patiënten van COVID-19 in een Drents ziekenhuis, van wie zes op de IC. Dit kunnen ook patiënten zijn die buiten de provincie Drenthe wonen.