Zweeloo – Een stukje paradijs op aarde. Zo mag Herberg de Aelderstroom gerust genoemd worden. Sinds medio mei is de herberg op een zeer markante plek in Zweeloo geopend door Floris de Wever en Gert van der Kooi.

Zij knijpen hun handen dicht nu zij hier, waar eerder Joop en Ria Zwiep hun bedrijf hadden, zijn neergestreken. De horeca lonkte steeds. Zowel Floris als Gert hebben enige ervaring in de horeca, maar hun carrière verliep toch anders. Toch bleef het kriebelen en nu hebben zij de knoop doorgehakt.

Een idyllisch plekje is het. Niet alleen het restaurant oogt fraai, dat geldt ook voor het terras aan de achterzijde. Er is een heel mooi terras volop kleurrijke beplanting gerealiseerd met uitzicht op het achterliggende natuurgebied. Hier is het goed toeven. Het restaurant beschikt over een eigen kruidentuin.

Werkzaamheden

Floris, geboren en getogen in Apeldoorn, overwoog om na het voortgezet onderwijs naar de Hogere Hotelschool te gaan. “Ik koos echter voor het conservatorium. Ik ben dirigent en orkestleider.” In deze regio werd Floris bekend als dirigent van Excelsior in Oosterhesselen. Hij was er actief van 2011 tot 2018. Nu heeft hij alleen nog een orkest in Leeuwarden en doet projectorkesten. Dat kan hij mooi combineren met het horecabedrijf in Zweeloo. In het verleden werkte hij ook nog in boekhandels.

Gert, afkomstig uit Gasselte, heeft al jarenlang zijn eigen bedrijf op het gebied van interim-management, wonen, gebiedsontwikkeling en bewonersparticipatie. Sinds 2018 is hij programmamanager binnenstad Coevorden gedurende drie dagen per week. “Daarvoor werkte ik bij een woningcorporatie. Ik had het er naar mijn zin, maar de vraag rees wel of het de bedoeling was om zoveel uur in de week te werken. Ik heb dat toen teruggebracht.”

Droom verwezenlijkt

Nu zijn Floris en Gert midden veertig en zij besloten hun al jarenlang sluimerende droom te verwezenlijken en hun gasten een warm onthaal te geven en mooie gerechten voor te schotelen. Daarmee blijft het pand een horecabedrijf. Op de prachtige plek aan de Kruisstraat was van 1983 tot 1993 restaurant De Bokkepruik gevestigd, die destijds verhuisde naar Hardenberg (en sinds vorig jaar is gesloten). Van 1993 tot 2007 hadden Joop en Ria er hun vermaarde restaurant Idylle, dat een Michelinster had. In 2007 gooide het paar het roer om en het horecabedrijf werd een kookstudio. De Michelinster verdween daarmee. In 2017 verhuisde het echtpaar Zwiep om daar hun kookstudio voort te zetten.

Een Michelinster is niet het doel van Floris en Gert. “Wel zou een Bib Gourmand, een aanbeveling in de Michelingids, mooi zijn”, vindt Gert.

Geluk bij een ongeluk

Gert en Floris hadden in 2019 al plannen om een horecabedrijf elders in Drenthe over te nemen. “We hebben een briefje in de bus gedaan met de vraag of de eigenaren het pand wilden verkopen. Dat bleek het geval. Maar na een jaar onderhandelen en onderzoeken besloten de eigenaren toch zelf door te gaan met hun zaak. Die droom spatte dus uiteen”, aldus de beide mannen, elkaar aanvullend.

Zij kenden het pand in Zweeloo wel en een vriendin attendeerde hen erop, dat het pand te koop stond. Gert: “Er bleken al plannen te bestaan om het pand te splitsen in wooneenheden. We zijn snel gaan kijken en waren meteen verkocht. Binnen een week was de zaak rond. Zo werd het na vier jaar weer een horecabedrijf. Inwoners van Zweeloo zijn er blij mee, het zorgt toch voor wat reuring in het dorp. Ook Joop en Ria Zwiep vinden dat mooi.”

Achteraf gezien is het een geluk bij een ongeluk, dat het andere horecabedrijf niet doorging. “We hebben nu echt de allermooiste plek.” Zij woonden in Groningen, maar inmiddels hebben zij hun intrek genomen in het voorhuis.

Warm welkom

Floris: “In het pand zat al een prachtige keuken, dus het was vrijwel instapklaar. We hebben alles geverfd, opnieuw gestoffeerd en gezorgd voor nieuwe meubels. En kijk hier eens”, zegt Floris trots: “in de voormalige inpandige schaapskooi is een glazen huis gerealiseerd. Dat vinden we heel mooi, het geeft een mooi doorkijkje naar de gebinten en het rieten dak.” Gert vertelt dat zij een warm welkom hebben gehad. “Toen we begonnen met klussen kwamen diverse mensen kijken en een handje helpen. Dat gaf een fijn gevoel.”

Lokale producten

Herberg de Aelderstroom betrekt de producten zoveel mogelijk lokaal. “Zo zijn bijvoorbeeld de bloemen van Bloem’n Lokaal uit Wezup, het brood komt van Echte Bakker Herman Schepers uit Sleen en is gebakken van meel van de molen in Sleen, het vlees wordt betrokken via Staatsbosbeheer. We doen lokaal wat lokaal kan”, aldus de mannen.

Bij de koffie of thee kan gekozen worden voor zeer speciaal appelgebak. “In de coronatijd heeft onze chef-kok Jasper wel acht soorten appelgebak gemaakt. We hebben uiteindelijk het beste recept gekozen. Door de coronacrisis was daar wel tijd voor.” Op de lunch- en dinerkaart prijken fraaie gerechten. “En”, vertelt Gert, “we bieden ook arrangementen in combinatie met een overnachting in de vakantieboerderij van onze buren.”

Het team van de herberg bestaat momenteel uit acht mensen en kan nog wel wat versterking gebruiken. De herberg is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur voor koffie, lunch en diner. Meer weten over het restaurant en de menukaart? Kijk dan op de website www.aelderstroom.nl.

Foto: Floris de Wever (links) en Gert van der Kooi.