Coevorden – Grietje Hegen en Margriet Brockman namen donderdagochtend afscheid van de Wilhelminaschool. De dames waren zo’n veertig jaar werkzaam in het onderwijs, waarvan het overgrote deel op de Wilhelminaschool. Zij werden feestelijk onthaald. Er was een film gemaakt door de kinderen, die bijzonder werd gewaardeerd. Die film is HIER te bekijken.

Margriet begon in 1976 op de Buitenvreeschool nadat zij al een tijdje her en der had ingevallen. ‘Ik werd er in 1981 of 1982 boventallig en kreeg toen een plek op de Wilhelminaschool. Ik heb me daar meteen thuis gevoeld. Het was een fijn team met een sterke ouderraad en we hadden binding met de kinderen en ouders.’ De toenmalige directeur was Jan Vinckers, de latere echtgenoot van Margriet. Daarna waren onder andere Peter Drent, Jan Batelaan en Jack Lubberman er directeur.

‘Ik vind het belangrijk, dat je de kinderen kent.’ Een collega vult aan: ‘Margriet had altijd een enorme betrokkenheid. Zo stuurde zij altijd kaarten naar oud-leerlingen, die waren geslaagd op het voortgezet onderwijs. Ook was zij druk voor de Grachtenloop om zoveel mogelijk kinderen te laten meedoen. Niet voor niets kreeg de school al diverse malen het predicaat ‘sportiefste school’. Margriet heeft les gegeven aan vele groepen, van 3 tot en met 8.

Grietje Hegen volgde min of meer dezelfde weg. Zij startte haar onderwijsloopbaan ook op de Buitenvreeschool, dat was in 1974. Zij werd boventallig en ging naar de Marijkeschool, de kleuterschool van de Parkschool. Vanwege de komst van de kinderen stopte zij circa vijf jaar en begon in 1986 op de Wilhelminaschool, waar zij les gaf aan de groepen 1 en 2. Na een periode van ziekte reïntegreerde Grietje. ‘Ik vind het best moeilijk om te stoppen, net name wat betreft de kinderen. Ik ga me nu wat meer bezighouden met schilderen en fotografie.’

Grietje kijkt fijn terug. ‘Ik heb altijd genoten en ging met een glimlach naar school.’ Dat geldt ook voor Margriet, maar zij vond het soms moeilijk. ‘Het is hartstikke fijn om met de kinderen te werken, maar de druk van bovenaf werd steeds groter.’

Beide dames stellen, dat er altijd een hecht team is geweest en nog is. ‘We hebben lief en leed gedeeld.’

De Wilhelminaschool is nu onderdeel van de Brede School, daarvoor was de school gevestigd aan de Van Ewijcklaan.

Margriet (links) en Grietje, omringd door de kinderen.