Coevorden – In Stedelijk Museum Coevorden is vandaag begonnen met de opbouw van de nieuwe tentoonstelling ‘Wie is Mijndert?’ Directeur Andrea Oldewening, medewerker communicatie en educatie Melissa van het museum en Anja Bos van Galerie Kunst op Vijf/Coevorder Kunstenaarscollectief steken de handen uit de mouwen.

Leerlingen van de Mijndert van der Thijnenschool en kunstenaars van galerie Kunst op Vijf hebben werk gemaakt naar aanleiding van deze vraag. Het is nog niet bekend wanneer de tentoonstelling wordt geopend. Zodra er versoepelingen komen, wordt een datum bekendgemaakt.

Mijndert van der Thijnen was in 1672 schoolmeester en koster in Coevorden. Toen Coevorden werd aangevallen door Bisschop Bernhard von Galen (ook bekend als Bommen Berend) heeft Mijndert samen met Rabanhaupt een plan bedacht, waardoor Coevorden verlost werd van Bommen Berend.

Rabenhaupt is een welbekend en geportretteerd legercommandant, maar van Mijndert zijn geen beelden. Daarom riep het museum kunstenaars en leerlingen van de school op om een beeltenis te maken: geef Mijndert een gezicht. De leerlingen hebben niet alleen beeltenissen van Mijndert gemaakt, maar ook van zijn huis én zelfs van zijn mogelijke huisdier(en).