Zweeloo – Dit weekend -maar ook nog meer weekenden in dit jaar- wordt volop aandacht besteed aan Vincent van Gogh in Zweeloo. De eerste dag van dit weekend zit erop, morgen zijn er wederom activiteiten in dit weekend ‘Vincents pad door Zweeloo’. Bij de borden van de bebouwde kom prijken spandoeken met daarop een tekst uit de brieven van Vincent van Gogh aan zijn broer Theo.

Expositie

De Kunstkring van Kunstenaarsdorp Zweeloo houdt in de Kunstenaarsherberg aan de Hoofdstraat 15 een groepsexpositie met als thema ‘Van Gogh Anders…’. Negen leden van de groep lieten zich (ook) inspireren door het Van Gogh-jaar Drenthe en maakten werken in verschillende stijlen en technieken. De expositie duurt tot en met zaterdag 27 mei en is te bezoeken op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Ondertoon

Onder de bomen op de brink in Zweeloo worden de 23 Drentse brieven van Vincent tot leven gewekt in een klankkunstwerk, gemaakt door het kunstenaarsduo Ansgar Silies en Remco de Kluizenaar. Het poëtische klankspektakel geeft van 10.00 tot 17.00 uur een verrassende inkijk in de briefwisseling tussen Vincent en Theo van Gogh.

Brief in Beeld

Beleef in een sfeervolle omgeving de brief die Vincent naar zijn broer Theo schreef op 2 november 1883. Tijdens het luisteren naar de gesproken brief kunnen foto’s worden bekeken. Dat kan op het kruispunt van de Hoofdstraat en de Marktstraat. Het betreft een doorlopende tentoonstelling van 11.00 tot 17.00 uur.

Het Bleekveld

Aan het Van Goghpad In Zweeloo wordt het bleekveld, zoals dat door Max Liebermann is geschilderd, gereconstrueerd. De lakens zijn bedrukt met de kleurrijke bewoordingen waarin Vincent van Gogh zijn indrukken van dit dorp heeft weergegeven.

Sieradenexpositie

Kunstenares Frans Beelen voltooide een serie van 25 sieraden, geïnspireerd op het werk van Vincent van Gogh. De hele collectie omvat zeventien halssieraden, drie broches en vijf ringen. De collectie is te zien in Artelier Aelder Hooghe aan de Koemarsendrift 4, Aalden, op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur of na overleg met Joke Holwarda, 06-55915950.

Meer informatie staat op deze pagina op de website van Kunstenaarsdorp Zweeloo. Daarnaast zijn alle activiteiten vanuit het project ‘Vincent van Gogh’ te bekijken via deze link. Een aantal ervan vindt ook in Zweeloo plaats.