Coevorden/regio – De bibliotheek is een huis vol verhalen. De bibliotheken in de gemeente Coevorden gaan samen met de historische verenigingen verhalen ophalen over de Tweede Wereldoorlog. Zij bieden een omvangrijk programma.

Aalden

In de bibliotheek in Aalden in MFC Aelder Meent aan de Paardelandsdrift is op donderdag 16 april een activiteit van Dorpsbelangen Aalden, Historische Vereniging Zweeloo en de bibliotheek. Historicus en explosievendeskundige Marcel Zantingh presenteert zijn boek ‘Zweeloo in oorlogstijd’. Hij vertelt over bijzondere gebeurtenissen in oorlogstijd in Aalden en Zweeloo. Gezienus Euving wordt geïnterviewd over zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. De Loozangers treden op met onder andere het Veensoldatenlied. De bijeenkomst start om 19.30 uur. De toegang is gratis. Van zaterdag 4 april tot vrijdag 8 mei is in de bibliotheek een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog te bezichtigen.

Coevorden

Alie Zwinderman houdt woensdag 4 maart vanaf 20.00 uur een lezing in de bibliotheek aan de Haven in Coevorden. Alie’s vader zat in het verzet. Hij was gemeentesecretaris in Sleen en werd opgepakt. Haar vader stierf twee weken na de bevrijding in een kamp in Oost-Duitsland. Twee maanden later werd Alie geboren. Zij vertelt wat er allemaal gebeurde en wat het voor haar eigen leven heeft betekend.

Op donderdag 19 maart vanaf 20.00 uur houdt Johan Stoffels een lezing in de bibliotheek. Hij vertelt over zijn vader die in de stad Groningen in het verzet zat. Hij werd verraden en een week voor de bevrijding gefusilleerd in de bossen bij Norg. Johan Stoffels laat deze avond een interview zien, die hij had met het laatst levende lid van de knokploeg van zijn vader. Ook vertelt hij over de impact die de afwezige vader op zijn eigen leven had. Vijf maanden nadat zijn vader stierf werd Johan geboren.

Voor beide avonden geldt: de toegang is 3 euro voor bibliotheekleden en 4,50 euro voor andere belangstellenden.

Oosterhesselen/Gees

Harm-Jan Lesschen houdt dinsdag 14 april in De Zwerfkei in Gees een lezing over Oosterhesselen en omstreken in oorlogstijd.

Op donderdag 23 april is er een vanaf 19.30 uur een avond in dorpshuis De Hesselerhof waarop verhalen worden opgehaald over de oorlog en de bevrijding. Een koor zingt speciale liederen uit de oorlogs- en bevrijdingstijd. Geerhard Gras verzorgt de presentatie en de interviews. In De Hesselerhof is een tentoonstelling over Oosterhesselen in oorlogs- en bevrijdingstijd te zien.

Sleen

In de Ontmoetingskerk aan De Koepen 1 in Sleen vindt zondag 19 april vanaf 14.30 uur een bevrijdingsconcert plaats, verzorgd door muziekvereniging Crescendo. Het thema is ‘Herdenken, beseffen en vieren’. Het harmonieorkest, de malletband en het orkest in de klas werken hieraan mee. De muziek wordt afgewisseld met verhalen en gedichten. De bijeenkomst wordt gehouden in samenwerking met Stichting Streekeigen Sleen en de bibliotheek. De entree is voor donateurs 5 euro en voor andere bezoekers 10 euro.

Op zaterdag 9 mei vanaf 20.00 uur is in de Dorpskerk aan de Brink een uitvoering van Zangvereniging Sleen met liederen, afgewisseld met verhalen. Entree: 5 euro voor donateurs en 10 euro voor overige bezoekers.

Vanaf maandag 4 mei is er in de Dorpskerk te Sleen een grote expositie, deze is er gedurende enkele weken te bezichtigen. Van 28 mei is deze expositie tot 1 juli in de bibliotheek aan de Westrupstraat in Sleen te zien.

Op dinsdag 5 mei komt de ‘Buzz van de vrijheid’ bij de Dorpskerk. Deze ‘Buzz’ is een initiatief van de gezamenlijke bibliotheken in Drenthe. In deze grote vrachtwagen staat communicatie van vroeger tot nu centraal. Ook komt daar een doek van 3 bij 4 meter te hangen, gemaakt door kunstenares Marion Mencke uit Noord-Sleen en al haar leerlingen. Het thema is vrijheid.

Van maart tot en met juni is kunst van kinderen te zien in de bibliotheek. In maart en april exposeren leerlingen van basisschool De Fontein. Zij leveren een bijdrage aan tien schilderijen met als thema ‘Vrijheid’. Daarna tonen jonge cursisten van Marion Mencke hun gezamenlijke schilderij met als thema ‘Vrijheid’.

De bibliotheek in Schoonoord komt later nog met een activiteit.

Lees ook:

Jans Zwinderman geëerd met monument