Coevorden – Het eerste woord wat opkomt bij het horen van Splinter Chabot is welbespraakt. In De Fabriek van Theater Hofpoort vertelde hij voor een volle zaal op boeiende wijze over zijn leven en werk. In heldere bewoordingen maakte hij veel duidelijk. Bovendien trof hij de uitstekende interviewer Annette Timmer, eerder ook bekend van RTV Drenthe, die hem menig mooie uitspraak ontlokte. Gekleed in een prachtig pak met roze jas beantwoordde hij de vragen van Timmer, die een regenboogtrui droeg.
Splinter kreeg afgelopen week de ‘Jillis Bruggeman Penning’ voor zijn inzet voor de LHBTIQ+-emancipatie. “De prijs is genoemd naar de laatste Nederlandse man die in 1803 in Schiedam de doodstraf kreeg vanwege zijn homoseksuele gevoelens. Ik heb de prijs opgedragen aan Richard, de jongen uit mijn boek ‘Roze brieven’. Richard staat voor de mensen die worstelen met onzichtbare wetten in de samenleving die mensen veroordelen. Dat kan leiden tot zelfmoord.” In het boek zijn brieven samengebracht, die werden geschreven naar aanleiding van het boek ‘Confettiregen’. Splinter las alle brieven en was onder de indruk en regelmatig ontdaan bij het lezen van al die ervaringen.
Juist deze week was Amalia in het nieuws. Wat zou er gebeuren als zij besluit met een vrouw te trouwen? Dat vond Splinter wat voorbarig: “We zullen wel zien met wie Amalia komt, misschien wel met niemand”, aldus Splinter. “Het koninklijk huis, niets ten nadele daarvan overigens, probeert wetten in liefde te regelen.”
“Het liep anders”
Annette Timmer zorgde ervoor, dat Splinter wat vertelde over de aanleiding voor zijn schrijverschap, dat wat bij Splinter niet direct voor de hand lag. Zijn vader Bart is immers een bekend schrijver en dat vond hij vrijwel onaantastbaar. “Ik wilde eigenlijk niet stoppen met de middelbare school, die voelde zo fijn. Eerst wilde ik kunstgeschiedenis studeren, maar twee broers van mij studeerden al geschiedenis. Daarom heb ik gekozen voor politicologie. Ik moest een politiek pamflet schrijven, maar dat liep anders. In korte tijd had ik het boek ‘Confettiregen’ geschreven, waarmee ik in maart 2020 debuteerde. “En”, aldus Annette Timmer, “ondanks corona is al de elfde druk verschenen.”
Uitgestoken hand
Het doel van Splinter was om het boek een uitgestoken hand te laten zijn voor iedereen, die worstelt. “Tijdens het schrijven van het boek maakte ik zelf alles weer mee. Daarom heb ik het in korte tijd geschreven om de herbeleving zo kort mogelijk te laten zijn.”
Splinter stelde, dat iedereen een plek moet hebben waar je in ieder geval een deel van je gedachten kwijt kunt. Dat kon hij bij een groep vriendinnen, die hem nog steeds omringt.
Bang
Ondanks het zo ruimdenkende gezin van Chabot was Splinter bang. “Bang, dat ik een teleurstelling zou zijn voor mijn vader, moeder en broers. Ik trok me terug, ik wilde eerst zelf de conclusie trekken. En waarom zou ik uit de kast moeten komen als ik er nooit ben ingekropen? Mijn broers zeiden thuis ‘Ik heb een vriendin en zij heet zo’. Ik wilde op dezelfde manier mijn partner voorstellen.”
Hij is ervan doordrongen, dat zijn ouders verdriet hebben gehad, dat hij zich zo terugtrok. “Ik zag dat het hen pijn deed, daar heb ik spijt van. Maar elke puber heeft zijn twijfels en moet zijn eigen weg bewandelen. Ook ik moest die wandeling alleen maken.” Hij adviseerde ouders om in een aantal gevallen niet direct te reageren, maar indirect door een brief te laten weten hoeveel zij van hun kind houden. Dat is een anker voor elke jongere.”
Verfilming
Het boek ‘Confettiregen’ wordt verfilmd door niemand minder dan Michiel van Erp. Hij is regisseur van onder meer de verfilming van het boek I.M. van Connie Palmen en de speelfilm Niemand in de stad uit 2018. In zijn boek maakt Chabot overigens voor zichzelf gebruik van de naam Wobie. Chabot is blij met de verfilming door Van Erp. In de loop van volgend jaar worden de opnames gemaakt. In maart overigens verschijnt een volgend boek van de hand van Splinter.
Binnenkort start Splinter weer met zijn tv-programma. Tot ieders verrassing liet hij weten, dat ballonvaarder Roy Gommer in een van de uitzendingen ook bij hem op de bank zit. En wordt Splinter ooit modeontwerper? Vlak niets uit, de kans is nog steeds aanwezig.
Gedurende het gesprek met Annette Timmer las Chabot op haar verzoek enkele passages uit zijn boeken voor. Dat wekte bewondering bij de toehoorders. Het was dan ook niet verwonderlijk, dat Harm Jan Veenstra van de ReadShop zijn boeken in rap tempo verkocht. Er stond een lange rij voor de balie. Velen lieten hun boek signeren door Chabot, die daarvoor alle tijd nam.
In de zaal zaten ook leerlingen van De Nieuwe Veste. Een van hen bedankte zijn lerares van harte voor de mogelijkheid de voorstelling bij te wonen. Hij vond het indrukwekkend.
De avond in deze Regenboogweek was georganiseerd door het Diversiteitsplatform in samenwerking met Theater Hofpoort en Bibliotheek Coevorden.