Coevorden – In Stedelijk Museum Coevorden is van vrijdag 18 februari tot en met 3 april de tentoonstelling ‘Wie is Mijndert?’ te zien. De tentoonstelling kwam tot stand door een unieke samenwerking tussen het museum, basisschool Mijndert van der Thijnen en Galerie Kunst op Vijf.

Stedelijk Museum Coevorden hield in 2021 de kunstwedstrijd ‘Wie is Mijndert?!’ voor kunstenaars, die wonen of werken in Drenthe en Groningen. Hierbij werden kunstenaars gevraagd een beeltenis te maken van Mijndert van der Thijnen, schoolmeester en koster in Coevorden ten tijde van het rampjaar (1672). In tegenstelling tot zijn beroemde tijdgenoot Rabenhaupt waren van Mijndert geen afbeeldingen beschikbaar. Niemand weet dus hoe hij er precies uitzag, terwijl hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de bevrijding van Coevorden in 1672.

In 2022 vieren we het 350-jarig ontzet en houdt het museum een tentoonstelling over deze Coevorder helden. Daarbij zal het werk van kunstenares Diane Brodie onderdeel zijn van de tentoonstelling. Als winnaar van de kunstwedstrijd maakt zij een beeltenis van Mijndert van der Thijnen.

Voor en door kinderen

‘’Naar aanleiding van deze kunstwedstrijd werd ik benaderd door Andrea Oldewening, directeur van de Mijndert van der Thijnenschool. Samen kwamen we tot het idee om een tentoonstelling voor én door de kinderen te maken. Daarvoor hebben we Anja Bos van Galerie Kunst op Vijf benaderd. Ik ben trots op het eindresultaat; de kinderen hebben zo ontzettend veel verbeeldingskracht. Ik nodig dan ook iedereen uit de tentoonstelling te bezoeken’’, aldus Melissa Luisman van Stedelijk Museum Coevorden.

Les over Mijndert van der Thijnen

Museumdocenten van Stedelijk Museum Coevorden hebben in het kader van dit project aan alle klassen van de Mijndert van der Thijnenschool les gegeven over het rampjaar 1672 en de rol die de Coevorder schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen daarin speelde. Na de les gingen de leerlingen aan de slag met hun eigen kunstwerken. Alle leerlingen deden mee. Er zijn beeltenissen van Mijndert van der Thijnen gemaakt, maar ook zijn zijn huis en huisdieren te zien. Dat heeft geresulteerd in een unieke kijk in het (mogelijke) leven van Mijndert van der Thijnen.

Reactie leerlingen

Natuurlijk waren de leerlingen enthousiast. Zo vertellen Justin (10) en Patricia (11): ‘’Wij kregen een filmpje te zien hoe hij Coevorden heeft gered. Hij gebruikte biezen matten om een brug te maken. Dus zo heeft hij Coevorden gered van Bommen Berend (Bernhard von Galen) en zijn bommen’.”

Charissa (11) en Hardewich (12): “’Wij weten dus ook niet hoe Mijndert eruit ziet, maar natuurlijk is je eigen fantasie gebruiken het leukst. Het is iets van vroeger en je leert er veel van. Het was een heel leuke les. Het is heel gaaf dat Mijndert zoveel betekende in het rampjaar. Daarom is het een enorme eer dat onze school naar hem vernoemd is.’’

De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door Cultureel Coevorden, Stedelijk Museum Coevorden, de Mijndert van der Thijnenschool, de gemeente Coevorden, Kunst op Vijf, alle vrienden en sponsoren van het museum, Emmaplein Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Meer informatie over het museum is hier te vinden.

Zie ook:

Diane Brodie wint wedstrijd ‘Wie is Mijndert?!’