Assen/Coevorden – In de Johan Willem Frisokazerne in Assen zijn vanmiddag de solisten van het muziektheaterstuk Bommen Berend gepresenteerd. Eind augustus zijn er in Coevorden en Groningen, en mogelijk in Munster, spectaculaire uitvoeringen van het muziektheater. De bezoekers horen een veelzijdig en muzikaal verhaal, dat zich afspeelt in Coevorden, Groningen en deels in Overijssel. Niet alleen wordt het rampjaar herdacht, Coevorden is tot eind dit jaar bovendien Culturele Gemeente van Drenthe.

De uitvoering wordt verzorgd door het paradepaardje van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. De solisten zijn Nico Wouterse, Wil van der Meer en Willemien Dijkstra. Nico Wouterse (alias Bommen Berend) is een Nederlandse (opera)zanger die al meer dan twintig jaar in Duitsland woont en werkt. De bas-bariton was in vele opera’s in een groot aantal landen te horen. Wil van der Meer (hij speelt de rol van Rabenhaupt) als acteur/regisseur meegewerkt aan diverse films en televisieseries. Willemien Dijkstra (alias Lambertien) speelde lange tijd de vrouwelijke hoofdrol in de musical Soldaat van Oranje. Zij is geboren en getogen in Sleen. De regie is in handen van Bruun Kuijt. Jan de Haan componeerde het muziektheaterstuk. Het indrukwekkende scenario in drie talen (Nederland, Duits, Nedersaksisch) is van de hand van toneelschrijver Bouke Oldenhof.

Rampjaar 1672

In 2022 is het 350 jaar geleden dat Nederland het Rampjaar 1672 beleefde. In datzelfde jaar voerde de bisschop van Münster, ook we Bommen Berend genoemd, oorlog. Hij trok van Coevorden naar Groningen. Deze steden kregen door het ontzet onder leiding van generaal Rabenhaupt hun vrijheid terug.

De drie solisten bezingen de scenes waarin thema’s als vrijheid (van geloof en meningsuiting), internationale samenwerking en trots op je afkomst aan bod komen. Het project, de compositie en het concert over 1672 laten zien dat we leren uit de geschiedenis en dat de vele naties, vijanden uit het verleden, nu samen optrekken voor de vrede, onder ander vanuit het hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse legerkorps in Münster.

De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso staat onder leiding van chef-dirigent majoor Tijmen Botma. De kapel is een van de drie professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De kapel verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden.

Locatie en data

Het stuk wordt opgevoerd in Coevorden en Groningen en Coevorden en duurt circa 75 minuten. De theaterlocatie in Coevorden is een loods op het magazijnencomplex van Defensie op het Europark. Het gebeurt vrijwel nooit, dat defensieterreinen toegankelijk zijn voor een publieksactiviteit. Het stuk is te zien op donderdag 25 en vrijdag 26 augustus in Coevorden, op zondag 28 augustus in Groningen en mogelijk op woensdag 31 augustus in Münster. De kaartverkoop start op 5 mei.

Meer informatie over de activiteiten in het kader van 350 jaar ontzet staat op www.cultureelcoevorden.nl en www.go350.nl.

Foto: Enkele leden van de cast en de organisatie.

Zie ook:

Unieke samenwerking zorgt voor mooi project rond Bommen Berend