Laar – Nederland en Duitsland zetten samen schouders onder de ontwikkeling van het spoor voor reizigers tussen Coevorden, Neuenhaus en Bad Bentheim, de Nedersaksenlijn. Het komende jaar gaan de diverse partijen de plannen gezamenlijk uitwerken om volgend jaar tot een definitief besluit over realisering te komen.

Daarvoor ondertekenden diverse partijen een intentieverklaring tijdens een bijeenkomst bij het treinstation in Laarwald. Onder hen waren staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen, de Nedersaksische minister van economie, werk, verkeer en digitalisering dr. Berend Lindner en gedeputeerde Nelleke Vedelaar van de provincie Drenthe.

Coevorden is via het spoor van de Bentheimer Eisenbahn verbonden met het Duitse spoorwegnet. Dit spoor is tussen Coevorden en Neuenhaus alleen in gebruik voor goederenvervoer. Met de intentieverklaring zetten het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Niedersachsen, de Landkreis Grafschaft Bentheim, de Bentheimer Eisenbahn AG, ProRail en de provincie Drenthe zich in voor de ontwikkeling van deze spoorlijn voor personenvervoer.

Dichterbij doel

De betrokkenen willen eind 2025 een doorgaande treinverbinding één keer per uur op het traject Coevorden-Neuenhaus-Bad Bentheim laten rijden. Dr. Michael Kiehl van Landkreis Grafschaft Bentheim: “De ondertekening van vandaag brengt ons aanzienlijk dichter bij ons doel. De reactivering van de lijn is een belangrijke bouwsteen voor wat we nog van plan zijn, namelijk verdere verbeteringen op de as Groningen-Emmen-Rheine en de reactivering van de verbinding Bad Bentheim-Gronau.”

Staatssecretaris Vivianne Heijnen: “Goede grensoverschrijdende verbindingen met het openbaar vervoer vind ik heel erg belangrijk. Ik kom zelf uit een grensregio en weet hoe waardevol het is als je niet alleen met de auto makkelijk over de grens kan reizen, maar ook met het openbaar vervoer.Het zorgt ervoor dat studenten makkelijk over de grens kunnen studeren en dat je ook met de trein naar je werk kan als je in Nederland woont en in Duitsland werkt of andersom. Zo zorg je voor sterkere samenwerking en verbinding tussen grensregio’s.”

Deze nieuwe personenspoorverbinding draagt bij aan de versterking van de economie en grensoverschrijdende mobiliteit in Zuidoost-Drenthe en Grafschaft Bentheim en is een duurzaam en snel alternatief voor personenauto’s en de bestaande busverbinding. Ook levert het flinke tijdswinst op voor de reizigers.

Bad Bentheim beschikt over een goede aansluiting op de treinen richting Osnabrück, Hannover en Berlijn. Ook toeristen zullen ervan profiteren; In Nederland sluit de nieuwe verbinding aan op de Vechtdallijn.

Bij de uitvoering van het project wordt ook intensief samengewerkt met de gemeenten langs de lijn: de gemeente Coevorden, de gemeente Emmen, Samtgemeinde Emlichheim, Samtgemeinde Neuenhaus, Samtgemeinde Schüttorf, de stad Nordhorn en de stad Bad Bentheim.

Meer informatie staat op de website www.nedersaksenlijn.nl.

Zie ook:

“Nedersaksenlijn levert grote bijdrage”