Coevorden – Roelof Speelman uit Coevorden presenteert zaterdag 7 december zijn nieuwe boek in The ReadShop aan de Friesestraat 26. Hij overhandigt om 13.00 uur het eerste exemplaar van ‘Niet naar school’ aan wethouder Jeroen Huizing. Daarna kunnen bezoekers met hem in gesprek en zijn boek laten signeren. Roelof is er tot 14.00 uur.

Hoogbegaafd

Het boek gaat over de hoogbegaafde kinderen Rob en Roan. “Ik kwam”, aldus Roelof, “in mijn werk op school kinderen tegen die hoogbegaafd waren. Veel van deze kinderen stranden in het gewone onderwijs, hebben een hekel aan school, worden vervelend of passen zich juist aan. Deze kinderen zijn hooggevoelig en willen zich dan aanpassen om net te zijn als de andere kinderen.”

Voor het schrijven van het boek heeft Roelof veel gelezen over hoogbegaafdheid. “Ik ben me erin gaan verdiepen en herkende er veel in.”

Historie

Omdat hij van geschiedenis houdt, ontstond zijn verhaal. Ook daarvoor las hij veel over de historie van Coevorden. Als de kinderen Rob en Roan in de kelder van hun ouderlijk huis een vastgeroest luik weten te openen, ontdekken ze een kruipruimte die leidt naar de geschiedenis van Coevorden. De locatie van Stadscafé Vancouver speelt daarin een belangrijke rol. De zoektocht van de kinderen begint in de kruipruimte en leiden naar ondergrondse gangen.

Roelof: “Het is officieel een jeugdboek, maar het is ook voor volwassenen interessant om een kijkje te krijgen in de wereld van hoogbegaafde kinderen.”

Diverse mensen hebben het boek gelezen voordat Roelof het opstuurde naar de uitgever. ‘Niet naar school’ is uitgegeven door Boekscout, die gebruikmaakt van het principe printing on demand. Inmiddels heeft Roelof de eerste exemplaren besteld voor de presentatie van aanstaande zaterdag.

Het is niet het eerste boek van Roelof, eerder schreef hij ‘De kluizenaar’ en ‘Verstopte verledens’.