Coevorden – In Het Arsenaal werd vrijdagavond het boek ‘IJzerkoeken: grensoverschrijdende recepten’ gepresenteerd. Museumdirecteur Stefanie Ottens reikte de eerste exemplaren uit aan onder andere wethouder Jeroen Huizing.

In Het Arsenaal was het druk, gezellig én warm. Na het welkomstwoord van Stefanie Ottens hield directeur Andreas Elynck van Emslandmuseum Lingen een uitvoerig betoog over ijzerkoeken.

Vervolgens zorgden Maters & Roberti voor een korte theatervoorstelling.

Het bakken van ijzerkoeken is een traditie, die zowel in Nederland als Duitsland geliefd is. Om deze traditie aan te moedigen en iedereen kennis te laten maken is het tweetalige receptenboek samengesteld.

In het boek staan recepten uit Drenthe, Bentheim en Emsland, zowel historische als hedendaagse en nieuwe recepten dankzij Stedelijk Museum Coevorden, Heimatverein Bentheim en Emslandmuseum Lingen. Het afgelopen jaar hebben bewoners van Zuidoost-Drenthe, Emsland en Graafschap Bentheim recepten voor het maken van ijzerkoeken ingestuurd. Een selectie van de ingezonden recepten is opgenomen in het boek.

Er kwamen bijzondere recepten binnen, zoals een recept voor honden. Daarom was ook hulphond Guus van de partij, die voor de gelegenheid fraai was uitgedost.

De publicatie is tot stand gekomen door de inzet en financiële ondersteuning van Grenzkultur. Het boek is een gezamenlijk project van de provincie Drenthe en het Emsland onder de paraplu van de Eems Dollard Regio in het kader van het Interreg-programma van de Europese Unie. Van diverse organisaties waren dan ook vertegenwoordigers aanwezig.

Het boek is verkrijgbaar bij Stedelijk Museum Coevorden en Tourist Info Coevorden in Het Arsenaal aan de Haven, The ReadShop Coevorden aan de Friesestraat en het Emslandmuseum in Lingen. Wie een boek wil reserveren, kan mailen naar info@museumcoevorden.nl.

Lees ook:

Stadswandeling staat in teken IJzerkoekenoproer

Het wordt weer onrustig in de stad