Coevorden – De derde editie van de Garnizoensdagen in Coevorden staan op stapel. De activiteiten zijn weer behoorlijk uitgebreid, onder meer op vrijdagavond en zondagochtend. Het thema van het spektakel is ditmaal ‘Voeding’.

Lezing en opening

De Garnizoensdagen beginnen op vrijdag 30 augustus in en rond Het Arsenaal met het appèl van de troepen. Om 18.30 uur ontvangt voorzitter Folkert Sinnema van voorzitter Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden de belangstellenden, aansluitend houdt burgemeester Bert Bouwmeester een toespraak.

Dr. Vilan van de Loo, neerlandica en schrijfster, verzorgt vanaf 19.00 uur de lezing ‘Hoe de blauwe dood in Coevorden kwam’. De burgemeester zorgt om 20.00 uur voor een knallende opening van de Garnizoensdagen door burgemeester Bert Bouwmeester in aanwezigheid van Miss Ganzenhoedster Michèlle Rozema, Mini-Miss Ganzenhoedster Nathalie Koel en Mini-Mister Ganzenhoeder Vince Schutrups.

Oproep fakkeltocht

Om 20.30 uur start een fakkeltocht, waarbij stadsgids Lambert Hans verhalen vertelt en gedichten voordraagt. Het eindpunt is het kampement op de Weeshuisweide. Daar staan hapjes en drankjes klaar en zorgen Frits en Marieke Meijerink voor de muziek.

“Coevordenaren komt allen”, roepen Folkert Sinnema en Herman Woltersom op. “Er zijn fakkels beschikbaar, dus het zou mooi zijn als veel mensen meelopen.”

Zaterdag

‘De troepen in actie’ is het motto voor zaterdag. Wethouder Jeroen Huizing inspecteert zaterdag 31 augustus om 9.30 uur de troepen, waarna de kanonnen bulderen en de musketten schieten. De militairen van het garnizoen patrouilleren gedurende de dag door het centrum.

Om 10.00 en 15.30 uur zijn er orgelconcerten in de hervormde kerk aan de Kerkstraat.

Op de Weeshuisweide is het kampement ingericht en er zijn kraampjes met middeleeuws eten. Er zijn tal van re-enactmentgroepen in het centrum. Bij de activiteiten wordt ook samengewerkt met Jan Feyen, die zijn nostalgisch voertuig inzet. Vanuit dit voertuig zorgt hij voor verse koffie.

Militairen van het vroegere garnizoen en 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz geven demonstraties op de Weeshuisweide, Markt en Gedempte Haven. Woltersom: “Er zijn demonstraties met een drone, de klimtoren voor kinderen staat klaar en er is een veldkeuken ingericht.”

Deelnemers

Kortom, de gehele dag zijn er tal van activiteiten voor jong en oud. Deelnemers zijn onder andere het Reünie-Orkest Artillerie Trompetterkorps, Saluutbatterij Atkins, Leydse Kluchtencompagnie, 12 Infanteriebataljon Air Assault Regiment Van Heutsz, Schutterij van Koeverden, Die Luyden van ‘t Hooge Veene en Bataafsche Gewapende Burgermacht.

“Voor het eerst”, vertelt Herman Woltersom, “is ‘Vive les Gueux’ uit Alkmaar er. Deze groep zorgt voor muziek en spannende verhalen. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen.”

Een overzicht van alle deelnemers is hier te vinden.

Om 16.30 uur sluiten het Reünie-Orkest Artillerie, het Coevorder Mannenkoor en alle re-enactmentgroepen de dag spectaculair af. Het orkest geeft een daverende uitvoering van ‘Ouverture 1812’ van Tsjaikovski. Natuurlijk is er ook ditmaal een knallend slot.

Zondag

Voor zondag 1 september staat ‘Afscheid van de troepen’ op het programma. Om 10.00 uur is er een hagepreek met muziek en zang op de Weeshuisweide onder leiding van een pastor. Aansluitend zijn er demonstraties van re-enactmentgroepen en wordt afscheid van de troepen genomen.

Contacten Groningen

In de afgelopen paar jaar zijn goede contacten ontstaan met Volksvermaken Groningen. Uit deze contacten kwam het initiatief voor de kranslegging bij de gedenksteen van Carl (von) Rabenhaupt in de hervormde kerk tot stand.

Net als Coevorden werkt stad Groningen toe naar de herdenking van 350 jaar Ontzet in 2022, waarin Rabenhaupt een grote rol speelde. Ook zijn reeds contacten gelegd met Münster. Groningen viert woensdag 28 augustus het Groningens Ontzet in 1672. Een delegatie uit Coevorden is daarbij aanwezig en ook komt er het weekend erna een tegenbezoek.

Uitbreiding nodig

Het bestuur van Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden bestaat naast Folkert Sinnema en Herman Woltersom uit Brigitte Romani en Krijn Platvoet. “We hebben uitbreiding van het bestuur nodig en ook andere vrijwilligers zijn zeer zeker welkom”, aldus Woltersom en Sinnema.

Het laatste nieuws staat steeds op deze site en daarnaast op de website en de Facebookpagina van  de organisatie.

Tot slot is de organisatie in samenwerking met diverse partijen bezig met de kanonnen bij het kasteel, waarbij sprake is van nieuwe ontwikkelingen.