Coevorden –  De twee kanonnen bij het kasteel worden gekeurd door het Ministerie van Defensie. Begin oktober komt defensie om de kanonnen te testen, zo is afgesproken met de gemeente en Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden. Allereerst zijn de testen bij het kanon bij de Weeshuisweide. Het tweede kanon, dat nabij de Aleida Kramersingel staat, wordt naar voren gehaald. Er zit dus schot in de kanonnen.

Bestuursleden Herman Woltersom en Folkert Sinnema zijn er maar wat blij mee. “Veilig schieten is natuurlijk een absolute voorwaarde. Daarom wordt opbouwend geschoten”, vertelt Folkert Sinnema. Dat houdt in dat eerst met een beperkte hoeveelheid kruit wordt geschoten.

“We willen natuurlijk niet dat de ruiten rinkelen als met het kanon wordt geschoten. We bekijken dan ook wat mogelijk is en wat het effect van de hoeveelheden kruit is. Bovendien moet nog wat aan de ondergrond van de kanonnen worden gedaan.”

Uiterlijk vertoon

De omwonenden worden in kennis gesteld van de testen. “Die testen’, aldus Sinnema, “gaan gepaard met enig uiterlijk vertoon. Daarom zijn niet alleen wij, maar ook burgemeester Bert Bouwmeester en wethouder Jeroen Huizing van de partij. Ook de Schutterij van Koeverden en een delegatie uit Bourtange zijn present. De schutterij telt inmiddels reeds tien leden.

De kanonnen komen straks in beheer van Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden. Woltersom en Sinnema zien het helemaal voor zich: “Als de stadsgids rondleidingen geven, kan tot slot een kanonschot worden gegeven. Ook kan het kanon op gezette tijden worden afgeschoten als extra toeristische attractie.”

Mobiel kanon

Daarnaast is er een mobiel kanon ‘in de maak’. Woltersom: “We hebben daarvoor bijdragen van de gemeente, Ons Coevorden, Geopark de Hondsrug en het Centrummanagement gekregen. Dat kanon kan in de gehele gemeente worden ingezet. Via Bourtange zijn we in contact gekomen met een bedrijf in Engeland, dat momenteel de loop van het kanon maakt. Daarna moeten we zorgen voor een affuit (onderstel) voor het kanon. Via Ons Coevorden zijn inmiddels contacten gelegd, dus we hopen over een tijdje over een mobiel kanon te beschikken.”

Meer nieuws over de Garnizoensdagen is hier te lezen.