Coevorden – Het boek ‘Een Schricklijck Jaer’ over 1672 in het noordoosten van de republiek, geschreven door Ineke den Hollander, wordt donderdag 2 juni gepresenteerd in de Stadskerk aan de Kerkstraat in Coevorden. Dit vindt plaats in het kader van Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe 2021-2022.

Wandeling naar Groningen

Het boek wordt vervolgens naar Groningen gebracht. De groep wandelaars onder de naam De Opmars vertrekt vanaf de kerk. De route is dezelfde als van de Tocht van Bommen Berend op zaterdag 27 en zondag 28 augustus.

Programma donderdag

Het programma voor aanstaande donderdag ziet er als volgt uit: donderdag 2 juni, 14.30 uur, boekpresentatie en start, welkomstwoord door wethouder Bea Meppelink. De eerste exemplaren van het boek worden uitgereikt aan Gerrit Kleis en Mieke Hendriks, uitzwaaien wandelaars bij de Stadskerk door historische figuren; 22.00 uur, finish bij Valtherschans in Valthe. Vrijdag 3 juni: 7.30 uur, vertrek vanuit Valthe; diverse activiteiten op de route naar Zuidlaren waar om 18.30 uur wordt gefinisht op de Brinkstraat 2; zaterdag 4 juni: 4.00 uur, vertrek vanuit Zuidlaren; 9.00 uur, aankomst op Grote Markt in Groningen, ontvangst door Rabenhaupt; 12.00 uur, finish bij het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord in Leek en en overhandiging van het boek aan Feyo Sickinghe, nazaat van één van de hoofdrolspelers uit het boek.

De route kan worden gevolgd via de Facebookpagina van Tocht om de Noord.

Rampjaar 1672

In 2022 is het 350 jaar geleden dat het rampjaar 1672 zich in Nederland voltrok. Ook Coevorden en Noord-Nederland hebben deel uitgemaakt van het strijdtoneel. Het beleg van Groningen is daarbij meer bekend dan de gebeurtenissen in Coevorden en de rest van Noord-Nederland. Dat is zowel landelijk als regionaal het geval.

Daarom is het plan opgevat om in 2022 rondom de viering van 350 jaar ontzet, dat groots wordt gevierd, een toegankelijk populair-wetenschappelijk boek uit te brengen over 1672 in de Noordelijke Nederlanden, waarin Coevorden, Drenthe, Groningen en Overijssel een prominente rol spelen. Ook de sleutelfiguren komen tot leven en worden in het perspectief van het Rampjaar gezet .

Het boek is een initiatief van de gemeente Coevorden en is geschreven door Ineke den Hollander. Zij schreef eerder het boek ”t Aangename eener reis door goede wegen, een tocht door de geschiedenis van de gemeente Coevorden’.

‘Een Schricklijck Jaer’ gaat over oorlog. Oorlog bestaat echter niet alleen uit legeraanvoerders, soldaten, omtrekkende bewegingen en wapens. Oorlog gaat ook over gewone mensen in een ontwrichte maatschappij. Die gewone mensen passeren in dit boek eveneens de revue, daar waar ze door hun nagelaten brieven, dagboeken en rekeningen weer tot leven gewekt kunnen worden. Hoe zag hun maatschappij eruit, hoe leefden zij samen: de regenten, de predikanten, de burgers, de boeren? De hoofdrolspelers van het jaar 1672, zowel vriend als vijand, hebben een apart podium gekregen in dit boek.

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum. Het boek is vanaf eind deze week te koop bij de ReadShop aan de Friesestraat 26 in Coevorden en kost 25 euro.