Coevorden – De politie van Coevorden waarschuwt voor inbraken nu de dagen weer korter worden. “Het geboefte waant zich hierdoor veilig. Ziet u iets verdachts? Bel dan 112, hoe onschuldig het soms kan lijken. Als u belt kunnen wij de buurt veiliger maken”, aldus de politie op Facebook.

Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. De politie doet er alles aan om inbrekers op te pakken. De mensen kunnen zelf maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat inbreken niet gemakkelijk is.

Methodes waarvan inbrekers gebruikmaken zijn onder andere het intrappen van een deur of woning, het opentrekken van het deurslot via de brievenbus en het boren van een gaatje onder het slot en met ijzerdraad de sleutel omdraaien en de raamsluiting opendraaien. Ook kunnen zij deuren open met een pasje, waarmee zij het slot indrukken en openen. Doe altijd de deur op slot en haal de sleutel eruit. Eventueel kan een kap over de brievenbus worden geplaatst.

Ook komen inbrekers wel binnen via een babbeltruc. Vraag onbekenden altijd naar een identiteitsbewijs. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets. Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.

Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen kijkt bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden. Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus ook wanneer u een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkomen.

Bel 0900-8844 als u aangifte wilt doen. Dan komt de politie bij de aangifte opnemen en direct kijken of er sporen zijn achtergebleven die kunnen leiden naar een dader.

Methodes waarvan inbrekers gebruikmaken en tips om inbraken te voorkomen zijn HIER te vinden.