Coevorden –  ‘Coevorden voor elkaar’ draait nu ruim vier maanden en groeit gestaag. Maatschappelijk Welzijn Coevorden (MWC) startte dit platform samen met de gemeente en Actief in Coevorden voor alle inwoners van de gemeente.

Via dit platform kunnen vrijwilligers vraag en aanbod delen, zowel individueel of als organisatie. “Het is heel toegankelijk”, aldus Stefan Snoeijer. “Inmiddels”, vertelt Janke de Haan, “zijn er steeds rond de dertig hulpvragen en er zijn al zo’n 56 matches gemaakt.“ Onder andere Treant en Cosis maken er al goed gebruik van, maar dat is slechts een greep uit vraag en aanbod.

Het kan gaan om het helpen bij (tuin)klusjes of een verhuizing, ramen lappen, samen koffiedrinken, het ontlasten van mantelzorgers of vrijwilligerswerk voor langere tijd. Kortom: er is van alles mogelijk. Via ‘Coevorden voor elkaar’ kunnen de mensen zelf reageren zonder tussenkomst van Maatschappelijk Welzijn Coevorden.

“Het voordeel is dat je zelf vrijwilligers kunt benaderen”, vertelt Stefan Kwint. “Veel mensen willen wel wat doen, maar vaak is dat voor de korte termijn. Ook langduriger hulpvragen zijn mogelijk.”

Janke vertelt, dat met name de individuele vragen snel gaan. “Daar zit vooral de winst in dit platform.” Het platform NL voor elkaar draait nu inmiddels in zo’n zeventig gemeenten in Nederland.

Naoberschap

In diverse dorpen is sprake van naoberschap. “Dat kan”, aldus Stefan Snoeijer, “mooi naast elkaar bestaan.” Janke vult aan: “Wij zijn een goede aanvulling op wat er al is in de gemeente Coevorden.”Snoeijer en Kwint houden wel informatiebijeenkomsten. Zo waren zij laatst in Steenwijksmoer waar heel positief op het initiatief werd gereageerd. “Door dit platform weten mensen elkaar steeds meer te vinden”, stelt Kwint.

Op de website ‘Coevorden voor elkaar’ is voor elke plaats in de gemeente een pagina aangemaakt. Inwoners kunnen erbij betrokken worden door foto’s en tekst voor de website aan te leveren. “Overigens”, aldus Snoeijer, “is het digitaal waar het kan, maar wij kunnen helpen door persoonlijk contact.” Ook via Facebook en Instagram is meer te lezen over ‘Coevorden voor elkaar’.

Foto v.l.n.r. Stefan Kwint, Stefan Snoeijer, Janke de Haan.