Nieuwlande – Locoburgemeester Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden onthult woensdag 29 september aan de Veldweg in Nieuwlande een herinneringsbord ter nagedachtenis aan de twee bemanningsleden van de neergestorte Mosquito.

Op 29 september 1944 was de Mosquito, met aan boord Flying Officers Peter William Fry en Harry Smith, opgestegen van RAF-vliegbasis Swannington voor een aanvalsvlucht naar Münster, Achmer, Verden en Hesepe in Duitsland. Tijdens een kort luchtgevecht met een nachtjager boven Zuidoost-Drenthe werd de Mosquito neergeschoten en stortte het bij de Veldweg in Nieuwlande neer. Beide bemanningsleden kwamen hierbij om, zij werden op 2 oktober 1944 begraven op de algemene begraafplaats in Geesbrug.

Om 9.30 uur verzamelen belangstellenden zich op de Veldweg in Nieuwlande. Om 9.45 uur geeft Rob Wethly van Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe (SLO-Drenthe) een toelichting. Daarna houdt Huizing en toespraak en onthult het herinneringsbord. Vervolgens spreekt Margualite Ronhaar van Onderduikersmuseum De Duikelaar. Tot slot is er een flyby met een Harvard door de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht en gaat het gezelschap naar het museum. Bij de onthulling zijn ook leerlingen van basisscholen aanwezig.

In het teken van 75 jaar bevrijding stond de onthulling voor dinsdag 7 april 2020 op het programma maar door de coronamaatregelen werden alle activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding afgelast.

Het plaatsen van het bord is een initiatief van Onderduikersmuseum De Duikelaar, Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden en de gemeente Coevorden. Het bord is in samenwerking met SLO-Drenthe tot stand gekomen.

Foto: Noorduyn Harvard T-6 (fotograaf Ben Ullings KluHV).