Coevorden/regio – Vijf gemeenten in Drenthe, waaronder Coevorden, en een gemeente in Overijssel helpen huiseigenaren om hun woningen energiezuiniger te maken. Door middel van een vernieuwde subsidie met een maximale waarde van 4.000 euro krijgen huiseigenaren de kans hun huizen te isoleren, te voorzien van HR++ glas of zonnepanelen te installeren.

De subsidie is speciaal bedoeld voor huiseigenaren met een lager inkomen en is beschikbaar voor inwoners van de gemeenten Coevorden, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Hoogeveen, Emmen en Hardenberg. Het gaat om een initiatief van RegioDeal Zuid- en Oost-Drenthe, een tijdelijk samenwerkingsverband van het Rijk, de provincies Drenthe en Overijssel en gemeenten. Huiseigenaren kunnen de subsidie aanvragen via www.regiodealzodrenthe.nl of bellen naar het Drents Energieloket: 085-7920158.

Een duurzamer huis zorgt voor lagere energiekosten en meer wooncomfort. Om te zorgen dat iedereen die in aanmerking komt een ‘vliegende start’ kan maken, biedt Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe gratis en onafhankelijk advies door deskundige energieadviseurs.

Er gelden wel enige criteria: het huis staat in één van de genoemde gemeenten; de aanvrager is eigenaar van de woning en woont er zelf in; het verzamelinkomen is niet hoger dan 52.671 euro per jaar; de subsidie is aan te vragen voor of na uitvoering van de werkzaamheden. Hierbij dient een offerte of een factuur worden bijgevoegd. De factuur mag maximaal zes maanden oud zijn.

De huiseigenaar komt misschien in aanmerking voor nog meer subsidies. De energieadviseurs van de RegioDeal kunnen kosteloos de weg wijzen naar meer mogelijkheden.

Gratis ondersteuning

Huiseigenaren die hun woning energiezuiniger willen maken, kunnen zelf de subsidie aanvragen. Mocht er behoefte zijn aan hulp, dan biedt RegioDeal Zuid- en Oost-Drenthe gratis en onafhankelijk advies door deskundige energieadviseurs. De energieadviseur kijkt of de huiseigenaar in aanmerking komt voor de subsidie en adviseert wat er zoal mogelijk is in het huis. Daarnaast kan de energieadviseur helpen bij de subsidieaanvraag en de weg wijzen naar andere beschikbare regelingen.

Foto (Guido Hansman): v.l.n.r. Thijs Bodewitz, Niek Havinga (coördinator), Nico Schiphouwer en Roel Loots. Niet op de foto: Marianne Ploeger.