Coevorden – Coevorden krijgt een debatcentrum op initiatief van Stichting Synagoge Coevorden en Diversiteitsplatform Coevorden in het Synagoge-Museum aan de Kerkstraat.

De opening is op maandag 27 mei in het Synagoge-Museum, waar het Debatcentrum een plek krijgt.

De initiatiefnemers willen het publieke debat in Coevorden stimuleren en ruim baan bieden aan vrije geesten en denkbeelden.
Zo draagt het debatcentrum bij aan een cultuur van tolerantie en respect.

Taal en debat -het van vele kanten bekijken van morele standpunten- hebben door de
eeuwen heen een centrale rol ingenomen in de Joodse cultuur.
“Als getuige van het Joods verleden in Coevorden symboliseert de synagoge wat er gebeurt als je niet meer naar elkaar luistert”, aldus de initiatiefnemers.

Het centrum richt zich primair op de inwoners van de gemeente Coevorden. Met de activiteiten wordt echter gehoopt op een bovenlokale uitstraling.

Het programma van 2024 gaat eerst uit van de volgende activiteiten:

Maandag 27 mei en 3 juni zijn jongerendebatten in samenwerking met De Nieuwe Veste.

Zondag 6 oktober komt (i.s.m. Theater Hofpoort) schrijfster Lale Gül naar Coevorden om geïnterviewd te worden door journaliste Sheila Kamerman. Drie jaar na haar daverend succesvolle debuutroman ‘Ik ga leven’ over haar jeugd in een strenggelovig moslimgezin brengt schrijver en columnist Lale Gül haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ uit. Haar nieuwe leven als afvallige bracht haar vriendschappen en vrijheid, maar ze ontvangt ook bedreigingen en wordt uitgekotst door haar familie en oude vrienden. Was dat het allemaal waard? Lale gaat ook in gesprek met het publiek. Hiervoor zijn kaarten à 19,50 euro (inclusief koffie of thee) vanaf zondag 26 mei 11.00 uur te koop via www.theaterhofpoort.nl.