Coevorden – De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft afgelopen donderdag in een woning in de gemeente Coevorden een nestje piepjonge shar-peis aangetroffen, dat uitermate slecht verzorgd werd door de eigenaar.

De pakweg tien weken oude dieren waren ondervoed, uitgedroogd, niet ingeënt en hadden een wormeninfectie onder de leden. De eigenaar kreeg een dag om de pups zelf naar de dierenarts te brengen voor behandeling. Omdat hij hieraan niet voldeed, heeft de inspectiedienst de hondjes in overleg met de rijksdienst RVO onder spoedbestuursdwang naar een specialist gebracht waarna ze in bewaring zijn genomen. Op een geheime opvanglocatie krijgen ze de juiste (medische) verzorging. De eigenaar moet alle kosten hiervoor betalen.

Shar-peis hebben een karakteristiek uiterlijk dat gekenmerkt wordt door de rimpels op de kop en rug. De eigenaar van de dieren had het nestje zelf gefokt, maar liet het na om er vervolgens ook de juiste verzorging aan te geven. Op het adres zijn drie volwassen honden aanwezig, die in goede gezondheid verkeren en door de inspectiedienst de komende tijd extra in de gaten worden gehouden. Als opnieuw sprake blijkt te zijn van verwaarlozing van dieren, dan zal dit leiden tot aanvullende maatregelen.

De LID is een onafhankelijke stichting voor het handhaven van wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Het gaat vooral om gevallen van verwaarlozing van gezelschaps- en hobbydieren. Daarnaast voert de inspectiedienst routinecontroles uit bij onder andere dierenwinkels, -pensions, fokkers en handelaren. De inspectiedienst werkt in opdracht van het ministerie van LNV.

Foto: de pups op de opvanglocatie (foto LID).