Coevorden – De derde en laatste uitvoering van het muziektheater Bommen Berend in Coevorden vond vrijdagavond plaats. Ook deze voorstelling werd beloond met een daverend applaus. De voorstellingen vonden plaats in een hal op het magazijnencomplex van defensie.

In krap anderhalf tijd passeerde de geschiedenis in rampjaar 1672 de revue: de val van Coevorden, het topoverleg in Münster, de oorlogslust, het vertrek uit Coevorden, het beleg van Groningen, de belegering en de herovering van Coevorden door de list van Mijndert van der Thijnen.

Indrukwekkend

Het was een indrukwekkend geheel met de muzikanten van de Koninklijke Militaire Kapel onder leiding van Tijmen Botma en de solisten Nico Wouterse (bisschop Bernhard von Galen alias Bommen Berend), Wil van der Meer (Carl von Rabenhaupt), Céline Janssen (Lambertien, dochter van Mijndert van der Thijnen) en Jelmer de Groot, die wel de meest vermoeiende rol had door de hele avond over het podium en door de loods te rennen.

In het stuk van de hand van Bouke Oldenhof zaten heel hilarische scènes. Componist van de muziek was Jan de Haan. Hij zorgde voor verrassingen. Zo zong Von Rabenhaupt een lied met rapelementen. Regisseur was Bruun Kuijt. Het muziektheater wordt zondag nog tweemaal uitgevoerd in De Oosterpoort in Groningen.

Componist Jan de Haan is trots op het resultaat. “Het was een inspirerende klus om een compositie te schrijven over deze bijzondere geschiedenis. De uitdaging was om het verhaal duidelijk over te brengen op het publiek. Het was een prachtige samenwerking met schrijver Bouke Oldenhof en regisseur Bruun Kuijt. Ook projectleider Roelie Lubbers van Coevorden Culturele Gemeente 2021-2022 is zeer tevreden.

De locatie was heel bijzonder: een hal op het magazijnencomplex van defensie werd omgetoverd in een theaterzaal.

Tevoren was er een bijeenkomst voor genodigden. Daarop waren naast de huidige burgemeester Renze Bergsma ook de oud-burgemeesters Willem Hoekzema (burgemeester van 1 augustus 1975 tot 8 februari 1983) en Bert Bouwmeester (1 januari 2004-30 september 2021) aanwezig. Hoekzema heeft er mede voor gezorgd dat het NAVO-depot in Coevorden kwam. Verder waren er diverse burgemeesters van Drentse gemeenten aanwezig, evenals burgemeester Peter Snijders van Zwolle, voormalig wethouder in Coevorden.