Mient Jan Faber (81) is vandaag overleden. Faber is geboren en getogen in Coevorden. Hij was vooral bekend als secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) en organiseerde in de jaren tachtig grote demonstraties tegen kernwapens.

Bijna tien jaar geleden nam hij afstand van deze demonstraties en zei daarover: “Dat was allemaal romantiek. Het idee van een kernwapenvrije wereld is flauwekul, daar zal nooit iets van terechtkomen. Er is geen betere garantie voor de wereldvrede dan het kernwapen.”

In juni 2014 bezocht hij Coevorden om er in De Hoeksteen het eerste exemplaar van zijn boek ‘Er op & er onder’ te overhandigen aan Huib Minderhoud, die in januari van dit jaar overleed. De ondertitel van het boek is ‘Kroniek van een gereformeerde jongen’. Faber zei daarbij: “Het geloof heeft ook humor en soms is het net theater.”

Faber ging in Coevorden naar de Paul Krugerschool. Het gezin woonde aan de Van der Lelysingel. Mient Jan moest na het basisonderwijs naar het Christelijk Lyceum in Emmen, omdat de RSG in Coevorden een openbare school was. Hij studeerde vervolgens wis- en natuurkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en promoveerde enkele jaren later.

Foto’s: archieffoto’s Esselien de Groot.