Sleen – Er zijn al honderd kaarten verkocht voor Bach’s Matthäus Passion in de Dorpskerk in Sleen op zondag 5 april. Er zijn in totaal tweehonderd kaarten beschikbaar voor deze bijzondere gebeurtenis.

In de Dorpskerk werd woensdagmiddag een perspresentatie gehouden van de bijzondere uitvoering door Collegium Musicum Traiectum uit Utrecht.

Het initiatief komt van Thomas Hendriksen. “Ik woon hier pas een jaar, maar ik ga hier nooit meer weg. Ik waarschuw u alvast.” Hij zocht een locatie in de regio en vond die in Sleen. Hij kreeg meteen volledige steun van Hans Hordijk uit Aalden en Klaas van der Meulen uit Emmen. Er werd een stichting opgericht: Stichting Culturele Dorpen Zuidenveld. “Het doel is simpel”, aldus Hendriksen, “we willen iets moois brengen in deze regio.” Hij mikt daarbij ook op mensen van buiten de regio, dus het heeft ook een toeristisch doel. “Wij willen graag kunst en muziek samenbrengen in dit prachtige landschap.”

Hij toonde zich verheugd over alle medewerking met vrijwilligers, Theater Hofpoort en de gemeente Coevorden. De gemeente gaf een financiële bijdrage. Er kwam een comité van aanbeveling, bestaande uit Jaap Ruiter (voorzitter Dorpsvereniging De Kiel), Gertjan Zuur uit Oosterhesselen (statenlid) en Saskia Kluwen (directeur/programmeur van Theater Hofpoort).

Leiding

De uitvoering in Sleen staat onder leiding van violist/dirigent/docent en coach Paulien Kostense (geboren in Coevorden) en Michiel Meijer. Bij Collegium Musicum Traiectum is Gilles Michels de derde betrokkene.

Collegium Musicum Traiectum is een Utrechts ensemble, bestaande uit een koor en orkest, gespecialiseerd in werken uit de barok- en klassieke periode. De leden zijn met name jongvolwassenen.

Matthäus Passion

De Matthäus Passion van Johannes Sebastiaan Bach dateert van 1727. Het combineert het indringende lijdensverhaal van Jezus Christus met een onovertroffen oratorium, een totaal zangstuk met orkest.

Intieme beleving

Paulien Kostense heeft veel ervaring op muzikaal gebied en zet die nu in voor Collegium Musicum Traiectrum. “We gaan nog nadenken over de exacte opstelling, ook in verband met de akoestiek”, vertelde Paulien. “Er komen zestig personen naar Sleen voor deze uitvoering. Dat is nog een uitdaging en de exacte opstelling is dan ook nog een verrassing.” Het wordt een intieme beleving. “Als de verteller dicht bij het publiek zit, is dat heel mooi. De Matthäus Passion duurt twee uur en drie kwartier. De uitvoering begint om 15.00 uur. “Na die tijd kunnen bezoekers genieten van een diner in De Deel. Misschien komen er nog wel meer restaurants bij”, aldus Hendriksen.

Kaartverkoop via Hofpoort

Tot slot overhandigde Hendriksen twee toegangskaarten aan Saskia Kluwen, die daarmee een leuke actie gaat houden. Stichting Culturele Dorpen Zuidenveld werkt voor de kaartverkoop samen met Theater Hofpoort. De kaarten à 25 euro zijn te bestellen via de website van het theater.

Wie meer informatie wil, kan mailen naar bachinsleen@gmail.com. Er is ook reeds een Facebookpagina.

Foto’s: Esselien de Groot. Hoofdfoto v.l.n.r. Klaas van der Meulen, Paulien Kostense, Thomas Hendriksen, Hans Hordijk.

Lees ook:

Matthäus Passion in Dorpskerk Sleen: kaartverkoop start nu!