Sleen – In Sleen staat iets bijzonders op het programma: op zondag 5 april vanaf 15.00 uur wordt de Matthäus Passsion van Bach uitgevoerd in de Dorpskerk. Deze volledige uitvoering is in handen van Collegium Musicum Traiectum uit Utrecht.

Collegium Musicum Traiectum is een Utrechts ensemble, bestaande uit een koor en orkest, gespecialiseerd in werken uit de barok- en klassieke periode. De leden zijn met name jongvolwassenen. De dirigent is Gilles Michels, zanger Michiel Meijer en violist Paulien Kostense begeleiden het ensemble. “Er zijn zo’n vijftig uitvoerenden, van wie de helft orkestleden zijn. De andere leden vormen twee koren”, vertelt Thomas Hendriksen uit Sleen, die het initiatief voor deze uitvoering nam. Hendriksen woont nog niet zo lang in Sleen. Hij had het idee om de Matthäus Passion op een mooie locatie uit te voeren. “Ik kwam terecht bij de Dorpskerk in Sleen, die er uitermate geschikt voor is.”

“Het uit 1727 daterende stuk, voor velen het beste stuk dat Johannes Sebastiaan Bach ooit componeerde, combineert het indringende lijdensverhaal van Jezus Christus met een onovertroffen oratorium, een totaal zangstuk met orkest. Het volume van de groep past goed bij de akoestiek van de kerk uit de vijftiende eeuw. Bachs dierbaarste werk is geniaal, geniaal, meeslepend en vol dramatiek en is in april te horen in Sleen”, aldus Hendriksen.

Kaarten nu te koop via Theater Hofpoort

Vanaf heden zijn toegangskaarten te koop. Daarvoor is samenwerking gezocht met Theater Hofpoort in Coevorden. De kaarten à 25 euro zijn te bestellen via de website van het theater. Later in het jaar worden voor belangstellenden diner- en verblijfsarrangementen aangeboden.

Culturele Dorpen Zuidenveld

Voor de organisatie van deze bijzondere uitvoering richtte Hendriksen Stichting Culturele Dorpen Zuidenveld op. Hij kreeg meteen hulp van Hans Hordijk uit Aalden en Klaas van der Meulen uit Emmen. Hij vindt het fijn dat hij meteen enthousiaste reacties en de medewerking van de koster van de kerk kreeg. Wie meer informatie wil, kan mailen naar bachinsleen@gmail.com. Er is ook reeds een Facebookpagina. En: wie weet staat er in de toekomst nog meer op stapel vanuit deze stichting.