Coevorden – Het artikel over gratis menstruatieproducten op Coevorder Nieuws trok de aandacht van Mariska Wind uit Coevorden. Zij mailde ogenblikkelijk met de mededeling, dat zij die producten al gratis levert. Maar, zij doet nog veel meer

De gemeenteraad ging onlangs akkoord met een motie van de PvdA om menstruatieproducten gratis beschikbaar te stellen aan minima, waarbij de VVD ook aandacht vroeg voor de groep die net boven deze grens zit.

Via haar website samen-minima.jouwweb.nl, waarop veel informatie staat, is Mariska al zo’n vijf jaar actief onder het motto ‘Samen met en voor elkaar minima voor minima’. Zij kwam destijds zonder werk en zocht naar een zinvolle daginvulling.”. Overigens gaat het ook om mensen, die net boven de minimagrens uitkomen. “Veel mensen vallen net tussen wal en schip”, aldus Mariska.

Zij begon met een weggeefhoek, maar dat groeide uit tot veel meer. Op alle mogelijke manieren spannen Mariska en vele andere vrijwilligers zich in. De organisatie is niet alleen actief in Coevorden, maar ook in de regio als Emmen, Klazienaveen, Gramsbergen, De Krim, Elim en Dalen. Daar zijn diverse afhaalpunten.

Er zijn tal van acties, zo zijn er entreekaarten met korting voor Openluchtmuseum Ellert en Brammert en talloze producten op het gebied van levensmiddelen en speelgoed. Mariska: “Er zijn mensen, die tranen in de ogen krijgen als zij wat mogen ophalen.”

In de Facebookgroep zijn allerlei mensen vertegenwoordigd, ook degenen die doneren. “In de groep is niet zichtbaar wie tot de minima behoort. Niemand wordt beoordeeld of veroordeeld.”

Menstruatieproducten

“En we verzamelen dus ook menstruatieproducten om hulp te bieden”, vertelt Mariska. “We hebben via de website en Facebook een oproep gedaan om spullen beschikbaar te stellen. Er is reeds veel gedoneerd en dat geldt ook voor incontinentiemateriaal. Neem nu eens een gezin met twee dochters. Dan is de aanschaf van dergelijke producten best een investering. Via mail kan gevraagd worden om spullen om zo discreet mogelijk te werken. Er rust namelijk nog best een taboe op. Dat kan overigens ook via de Facebookgroep. We hebben inmiddels al best veel vrouwen en meisjes kunnen helpen.”

Andere activiteiten

Mariska houdt via Facebook verlotingen (dat kan alleen als lid van de Facebookgroep) en houdt bij haar woning in Tuindorp af en toe rommelmarktjes. Er zijn regelmatig acties rond de feestdagen als Sinterklaas, Pasen en Kerst om mensen te voorzien van een feestelijk pakket. Vorig jaar kerst werden maar liefst 74 kerstpakketten uitgedeeld. Daarnaast zijn er op gezette tijden ophaaldagen. Het gaat niet alleen om tweedehands artikelen, ook zijn er nieuwe spullen.

Zie ook:

Gratis menstruatieproducten voor in ieder geval minima