Coevorden – De kop is eraf wat betreft de activiteiten rond het EK Wielrennen van volgende week. Vanavond vond het Wielertheater Onderweg plaats. Presentator Gio Lippens had diverse gasten met wie hij langdurig in gesprek ging op de sfeervol ingerichte Weeshuisweide met de metershoge gans van Stichting Ganzenmarkt Coevorden en de graffiti van leerlingen van De Nieuwe Veste.

Er was goede belangstelling voor het evenement, gaandeweg werd het steeds gezelliger bij de horecapunten.

Na de eerste set muziek van de band HollywoodHorseShit uit Ter Apel nodigde hij allereerst Wim Jansen uit Sleen van Jansen Event-Sportmanagement uit die de theatertour heeft georganiseerd, in Coevorden uiteraard samen met de gemeente. Aankomende week vindt alweer de twintigste editie plaats. Tijdens het daaropvolgende gesprek vertelde burgemeester Renze Bergsma over alle inspanningen die zijn geleverd voor het EK Wielrennen, dat voor een groot deel in de gemeente Coevorden plaatsvindt. Niet alleen start vrijdag 22 september een van de onderdelen in Coevorden, de dagen ervoor zijn er al tijdritten vanuit Emmen die via Erm, Sleen, Noord-Sleen en Zweeloo gaan.

Aan tafel zaten vervolgens voormalig wielrenster Roxane Knetemann, oud-wielrenner Rob Harmeling en nu ploegleider van Tour de Tietema Cycling Team en eveneens oud-wielrenner Erik Dekker. De stemming was opperbest, want over en weer werden grappen gemaakt over de termen voormalig en oud.

Na muziek van wederom HollywoodHorseShit kwamen sportwethouder Joop Slomp en Patrick Horsman en Martin Grummel van WSV Emmen aan tafel. Slomp antwoordde op vragen over de rol van fietsen en wielrennen in Drenthe: “Drenthe is natuurlijk de fietsprovincie van Nederland. Er wordt veel gefietst en Dalen is in de gemeente wel het wielrendorp. Daarnaast is er een mooie mountainbikeroute in Sleen. Er zijn kortom vele mogelijkheden.” Slomp vertelde, dat Enrico della Casa, voorzitter van de Europese Wielerunie (UEC) het startschot voor zijn rekening zal nemen. Horsman noemde tijdens zijn gesprek nog Wielertourclub Coevorden (WTC), die zo’n 130 leden telt.

Lieke Nooijen uit Coevorden (Nieuwe Krim) kwam eveneens uitvoerig aan het woord. Zij is wielrenster bij Team Parkhotel Valkenburg. Zij werd een paar jaar geleden uitgeroepen tot sportvrouw in de gemeente Coevorden en tot sportvrouw van Drenthe in 2019. Daarmee kwam langzamerhand een einde aan het Wielertheater Onderweg.

De gans van Stichting Ganzenmarkt is aankomende week te zien op de Markt, de graffitiborden reizen mee met het ‘wielercircus’.

Zie ook:

Omvangrijk programma EK Wielrennen en Nationale Sportweek

Gemeente presenteert krant over EK