Coevorden – Nina Jasperse diende dinsdagavond namens de PvdA een motie in tijdens de behandeling van de kaderbrief in de gemeenteraad. Deze motie werd na enige discussie uiteindelijk unaniem aangenomen.

Zij pleitte ervoor om menstruatieproducten ter beschikking te stellen aan minima. “Een op de tien meisjes en vrouwen in Nederland heet wel eens geen geld heeft om menstruatieproducten aan te schaffen. Het gebrek aan financiële middelen mag geen reden zijn”, aldus Nina Jasperse. “Dat kan leiden tot belemmering aan schooldeelname, werk, sport en maatschappelijke participatie. Bovendien heeft het negatieve gevolgen voor de eigenwaarde , emancipatie en een gezonde algemene ontwikkeling.

Maandverband en tampons kunnen bijvoorbeeld via de voedselbank, scholen en de Doe-Mee-Winkel beschikbaar worden gesteld. De kosten ervoor kunnen worden betaald uit de budgetten in het sociaal domein.

Jenny Streur van BBC2014 zei in haar reactie, dat het ook om de juiste keuzes binnen het budget draait. Nina reageerde: “Maar ook voor meisjes van wie de ouders andere keuzes maken, moeten de spullen beschikbaar zijn.”

Ruimere doelgroep

De VVD bij monde van André Oudeboon vond het een sympathiek voorstel. “Maar wij vinden het geen basistaak van de gemeente, die al een ruimhartig minimabeleid heeft.” Na de discussie had Nina Jasperse de VVD overtuigd. Wel wil de VVD in dit geval een ruimere doelgroep en vroeg aandacht voor de groep, die net geen recht heeft op allerlei toeslagen en kwijtscheldingen.