Holsloot – ‘Lopen voor Lidy’ is niet gestopt, het krijgt een vervolg met de Tour du ALS. Lidy Klein Gunnewiek-Penterman uit Holsloot was tot medio 2022 raadslid toen de ziekte ALS zich in progressieve vorm bij haar openbaarde. In september 2022 hielden raadsleden, familie en andere betrokkenen de actie ‘Lopen voor Lidy’, waarbij zij delen van Cultuurpad Coevorden liepen. De totale opbrengst van deze dag en enkele aanverwante acties was maar liefst 20.385 euro.

Lidy Klein Gunnewiek-Penterman overleed helaas op 24 april 2023. “Lidy heeft nog meegedaan aan een onderzoek in Utrecht. Zij wou er voor de mensen na haar alles aan doen om zoveel mogelijk onderzoek mogelijk te maken”, aldus haar echtgenoot Raymond. “Want nu heb je bij ALS nog je doodvonnis.” Hij vervolgt: “In de wachtkamer in Utrecht zagen we een folder van Tour du ALS. Dat wilde Lidy graag doen, maar het mocht niet zo zijn. Toen heb ik Lidy beloofd dat ik dat zou doen om haar wens te vervullen.”

Tour du ALS: Mont Ventoux op

De daad wordt uiteraard bij het woord gevoegd. Raymond, dochter Desi, enkele vrienden, de wandelvriendin van Lidy, drie medewerkers van het Logeerhuis Klein Drenthe van de familie Klein Gunnewiek en de vader van een van de medewerkers doen mee aan de Tour du ALS, waarbij de Mont Ventoux wordt beklommen. Een wandelteam van tien personen beklimt de berg op donderdag 13 juni. De andere twee dochters van Lidy en Raymond leven uiteraard heel erg mee. “Een vriendin van mij en de moeder van een medewerker”, vertelt Desi, “zorgen voor de rustposten onderweg. We zijn al wel aan het trainen. We hebben inmiddels bijvoorbeeld meegedaan aan de Sunrise Walk, een nachtelijke tocht vanuit Utrecht.”

Desi voegt eraan toe: “We vertrekken op tijd voor de opening van de Tour du ALS, waaraan zowel wandelaars, fietsers als hardlopers meedoen.”

Het verhaal van Lidy

“In 2022”, vertelt Raymond, “waren Lidy en ik nog bij het glazen huis in Gramsbergen. Afgelopen jaar zijn wij bij het Glazen Huis van 3FM in Nijmegen geweest waarvan de opbrengst ook voor Stichting ALS was. We hebben het liedje ‘Zeg me dat het niet zo is’ van Frank Boeijen aangevraagd. Onze jongste dochter Petri heeft dat gezongen bij de uitvaart van Lidy. Toen ik nog een keer geld doneerde voor het goede doel ben ik in de uitzending bij Sophie van 3FM geweest om het verhaal van Lidy te vertellen.”

De wandeldag in september 2022 eindigde in het dorpshuis in Holsloot nabij Logeerhuis Klein Drenthe van de familie Klein Gunnewiek. Het werd een emotionele bijeenkomst. Daarbij las Lidy’s dochter Desi voor wat haar moeder iedereen wilde laten weten: veel dankbaarheid voor deze actie. Lidy kon dat helaas zelf niet meer, waardoor menigeen een traantje wegpinkte.

Alles uit het leven gehaald

Tot het moment dat het niet meer kon, heeft Lidy nog alles uit het leven gehaald. “We zijn op vakantie geweest, Lidy heeft een parachutesprong gedaan en zij is gaan suppen.” Nog geen jaar na de openbaring van de ziekte moesten haar dierbaren al afscheid van haar nemen.

Doneren

Het doelbedrag is 20.000 euro en dat is nagenoeg bereikt. Maar: onderzoek naar ALS kan nog heel veel geld gebruiken. De actiepagina ‘Lopen voor Lidy’ is HIER te vinden. Via deze pagina kan geld worden gedoneerd.

Verder staat informatie op de Facebookpagina Tour du ALS – lopen voor Lidy en op Instagram.

Hoofdfoto: het complete team met op de bank Raymond en dochter Desi.